Părinții își imunizează copiii cu vaccinurile clasice. Teama de vaccinuri antiCOVID nu-i molipsitoare

marți, 31 mai 2022, 23:10
3 MIN
 Părinții își imunizează copiii cu vaccinurile clasice. Teama de vaccinuri antiCOVID nu-i molipsitoare

 Medic ieşean: „nu avem părinţi care să refuze vaccinări”

Deşi în privinţa vaccinării anti-COVID părinţii au fost reticenţi, numărul copiilor care s-au imunizat fiind foarte mic, pediatrii ieşeni spun că nu se observă acelaşi lucru şi referitor la vaccinurile care fac parte din Programul Naţional de Vaccinare. Temerile şi reticenţele pe care părinţii le au sunt legate de vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, însă nu au afectat şi modul în care se situează în legătură cu celelalte vaccinuri din schema obligatorie. „Pandemia nu cred că le-a influenţat decizia de a vaccina copiii în vreun fel, problemele sunt legate strict de vaccinul anti-COVID. Părinţii care erau reticenţi înainte din diferite motive au rămas şi acum”, a explicat dr. Irina Efrosă, medic primar pediatru în Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”.

Medicii de familie sunt cei care se ocupă de vaccinarea copiilor în cabinetele proprii, conform Calendarului Naţional de Vaccinare. Astfel, la medicul de familie se face vaccinul diftero-tetanos-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep B) la 2, 4 şi 11 luni, vaccinul ROR (rujeolic-rubeolic-oreion) se face la 1 an şi la 5 ani, la 6 ani se face vaccinul DTPa-VPI (difero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic), iar la 14 ani se face vaccinul DTPa. În maternitate, imediat după naştere se fac vaccinurile hepatitic B şi BCG, împotriva tuberculozei.

Unii părinţi aleg chiar şi vaccinurile opţionale din plan

Medicii care se ocupă de imunizarea copiilor în cabinete spun că părinţii nu şi-au pierdut încrederea în vaccinuri, ci chiar sunt unii părinţi care îşi imunizează copiii şi cu vaccinurile opţionale. „Eu nu am părinţi care să refuze vaccinările, aproape toţi fac chiar şi vaccinurile opţionale. Toată primăvara au venit părinţi care au vrut să îi vaccineze pe copiii cu Varilrix pentru a-i proteja de varicelă, că a fost epidemie de «vărsat de vânt». Am avut toată perioada pandemiei chiar şi nou-născuţi pentru vaccinare. Părinţii care vin la mine au încredere în mine şi în vaccinurile pe care le recomand, am astfel de discuţii de 40 de ani”, a precizat dr. Maria Daniil, medic de familie şi pediatru ieşean. Specialiştii recomandă în continuare respectarea schemei de vaccinare pentru a limita răspândirea bolilor transmisibile şi pentru protejarea copiilor pe termen lung. „Aceste boli periculoase pot fi prevenite prin vaccinare, poliomielita dădea sechele neurologice, rujeola cauza meningite, pneumonii cu evoluţie fulminantă.

De asemenea, vedem care este efectul la o femeie gravidă. Boala contagioasă la un copil poate fi reprezentată printr-o formă uşoară a bolii, însă o astfel de boală pentru o gravidă poate duce la malformaţii grave pentru făt”, a mai completat dr. Irina Efrosă, medic primar pediatru. 

 

Comentarii