Paştele catolic 2023: Principale tradiţii şi obiceiuri

duminică, 09 aprilie 2023, 09:00
4 MIN
 Paştele catolic 2023: Principale tradiţii şi obiceiuri

„Vânătoare” de ouă, apa de Paşte, târguri în toată Europa, pomi împodobiţi. Paştele catolic vine cu o mulţime de tradiţii în ţările europene şi multe dintre ei nu au legătură cu religia. Care sunt cele mai importante momente din Săptămâna Mare? Ce se întâmplă în Noaptea Sfântă? Când a picat ultima oară Paştele catolic pe 9 aprilie?

În fiecare an, Papa Francisc trimite lumii un mesaj de bucurie şi speranţă, dar şi unul care ţine cont de ce se întâmplă în lume. În 2021 a vorbit în mesajul pascal despre pandemie, iar în 2022 Papa Francisc a denunţat „nebunia războiului'' într-o '„lume violentă şi rănită'' în timpul omiliei sale în Duminica Floriilor.

Anul acesta, milioane de credincioşi s-au rugat pentru sănătatea Suveranului Pontif care a fost internat timp de trei zile în spital şi a fost externat sâmbătă.

„Vă salut pe toţi, romani şi pelerini, mai ales pe cei veniţi de departe. Vă mulţumesc pentru participare şi, de asemenea, pentru rugăciunile voastre, din ultimele zile. Mulţumesc!", a spus mulţimii pontiful în vârstă de 86 de ani, a doua zi după ce a fost externat din spital.

În mesajele sale din Săptămâna Sfântă, Papa Francisc i-a îndemnat pe credincioşi să nu lase tristeţea şi resentimentele să le întunece vieţile.

În loc să ne plângem de milă ar trebui să îi ajutăm pe cei care suferă, a spus Papa „În loc să fim însetaţi de iubire ar trebui să le astâmpărăm setea celor care au nevoie de noi”.

În duminica Paştelui, Papa Francisc celebrează, în fiecare an, prima sa mesă de Înviere, în piaţa San Pietro la Vatican, în faţa a sute de mii de credincioşi. Suveranul Pontif rosteşte în zeci de limbi tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea „urbi et orbi”. Slujba este urmărită de multe milioane de oameni de toate religiile.

„Urbi et orbi” – care înseamnă „Oraşului şRomaţ şi lumii” – este o binecuvântare apostolică dată de Suveranul Pontif la ocazii solemne.

Vânătoarea de ouă şi Iepuraşul

În SUA există o tradiţie specială, aşa-numitele „Easter egg hunts”, jocuri unde copiii trebuie să caute ouă ascunse, fie unele adevărate, fie unele de plastic sau de ciocolată. Cele mai celebre „vânători de ouă” sunt cele de pe peluza Casei Albe care au debutat în 1878 la iniţiativa soţiei preşedintelui de atunci, Rutherford B. Hayes.

Tradiţia este mult mai veche şi vine tot de la germani: „Ostereier suchen”, o numesc ei, ceea ce înseamnă „căutarea ouălor de Paşte”.

Tot de la Casa Albă provine şi un alt joc pascal cu ouă colorate: „Egg rolling” sau „Easter egg roll”, în care copiii împing pri iarbă ouă cu linguriţe lungi.

Iepurele a fost pentru prima oară asociat cu Paştele în regiunile protestante ale Europei, în secolele XVI – XVII, dar a devenit foarte răspândit în secolul XIX. În Germania secolului XVII a apărut tradiţia „iepuraşului de Paşte” care aducea ouă cadou copiilor. Iepurele a fost din cele mai vechi timpuri asociat cu festivalurile de primăvară fiind un simbol al fertilităţii datorită faptului că se înmulţeşte extrem de rapid. La noi, tradiţia iepuraşului care aduce cadouri de Paşte s-a impus după Revoluţie.

În Germania legenda spunea că iepurele de paşte (Osterhase) aduce copiilor un coş cu ouă vopsite şi le ascunde pentru ca cei mici să le caute apoi. Şi În Transilvania, pentru copiii din riturile romano-catolice, reformate şi evanghelice, de Paşte vine Iepuraşul care ascunde ouăle colorate prin curţile caselor. Astfel că, în dimineaţa primei zile a Paştelui, cei mici încep goana după găsirea ouălor colorate, pentru a-şi umple coşuleţele.

Regina Victoria a Marii Britanii a popularizat tradiţia „vânatului de ouă” (Easter egg hunt) fiindcă mama ei, născută în Germania, a ţinut această tradiţie şi copiii de la palat erau încântaţi să caute ouăle colorate.

Interesant este că şi alte animale sunt asociate cu Paştele şi adusul ouălor – cadou: în Elveţia este cucul, în Westfalia este vulpea.

În afară de canoanele bisericeşti, la Paşte sunt obiceiuri comerciale, tradiţii populare şi superstiţii, tradiţii ce nu au legătură cu trăirea bisericii, dar care fac sărbătoarea mai amuzantă.

Vezi mai multe detalii pe hotnews.ro

Comentarii