Pe hârtie, Iaşul a atras cei mai mulţi bani europeni. În practică, printre cei mai puţini

vineri, 24 iunie 2022, 01:50
3 MIN
 Pe hârtie, Iaşul a atras cei mai mulţi bani europeni. În practică, printre cei mai puţini

Suntem în topul naţional dacă excludem Capitala şi Ilfovul, unităţi administrative speciale. În practică, însă, clujenii sunt cei care au cheltuit cea mai mare sumă din proiectele semnate

Până la sfârşitul anului trecut, în judeţul Iaşi au fost încheiate contracte de finanţare europeană în valoare totală de 8,36 miliarde de lei. Este vorba de exerciţiul financiar 2014-2020, prelungit – aşa cum se obişnuieşte – cu încă 3 ani, respectiv până la sfârşitul lui 2023. Doar jumătate din această sumă reprezintă bani care vin efectiv de la Uniunea Europeană, precizează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Diferenţa reprezintă cofinanţarea de la bugetul de stat, de la cel local, respectiv din partea asociaţiilor, a societăţilor şi companiilor cu capital de stat sau privat.

POR, cel mai bănos program

Ca număr de contracte încheiate, dar şi ca valoare totală, Programul Operaţional Regional deţine supremaţia între cele şase programe de finanţare europeană: 253 de contracte, 4,56 miliarde de lei (1,7 miliarde de la UE). Trebuie menţionat că situaţia de la Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene nu include şi proiecte precum Axa rutieră strategică Iaşi-Suceava. Deşi contractul de finanţare prin POR a fost semnat în septembrie 2017 pentru o valoare iniţială de 73 de milioane de euro, din care 58 de milioane din fonduri comunitare, proiectul este inclus într-un capitol separat, al celor aplicate în mai multe judeţe.

Şi prin Programul Operaţional Competitivitate sunt finanţate numeroase proiecte ieşene, 82, valoarea lor fiind 674,5 milioane de lei. Multe dintre acestea vizează dotarea unităţilor de învăţământ cu echipament digital destinat învăţământului online/ de la distanţă.

Cei mai mulţi bani europeni vin însă pentru proiectele finanţate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare: 1,93 din 2,89 de miliarde de lei, cât însumează cele 22 de contracte încheiate deja. Cea mai mare parte este la ApaVital, în proiectul de extindere a reţelelor de furnizare a apei potabile şi a serviciilor de canalizare, 2,47 miliarde de lei, din care 1,65 de miliarde vin de la Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, în Programul Operaţional Asistenţă Tehnică nu figurează niciun contract de finanţare încheiat până la sfârşitul lui 2021. În baza acestui program va fi realizată documentaţia pentru centura de trafic uşor a municipiului Iaşi, pe o lungime de 73 km. Contractul de execuţie a fost atribuit în martie anul acesta, prin urmare lucrările încă nu sunt decontate. Totuşi, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est a notificat astă-vară Consiliul Judeţean că a semnat contractul de finanţare.

Finalizate : doar 137 din 406

Din totalul de 406 contracte de finanţare, 137 de proiecte au fost finalizate. Valoarea acestora este 736,67 de milioane de lei, adică mai puţin de 9 la sută din valoarea totală contractată.

La nivel naţional, doar Bucureştiul şi Ilfovul au încheiat contracte de finanţare „mai valoroase”, peste 11 miliarde de euro fiecare, în vreme ce Constanţa a prins 8,33 de miliarde de lei, Clujul, 6,79 de miliarde, Bacăul, 5,64 de miliarde şi Timişul, 5,3 miliarde de lei.

Dintre acestea, clujenii au cheltuit deja peste 2 miliarde de lei, Constanţa, 576 de milioane, iar Ilfovul, doar 476 de milioane, ceva mai mult decât bănăţenii. 

Comentarii