Pedeapsa definitivă pentru tânărul care şi-a incendiat fratele

luni, 14 februarie 2022, 02:50
4 MIN
 Pedeapsa definitivă pentru tânărul care şi-a incendiat fratele

Inconştienţa unora ne costă pe toţi. Curtea de Apel a menţinut decizia Tribunalului Iaşi în cazul unui bărbat condamnat pentru tentativă de omor asupra unui membru al familiei, de a plăti Spitalului Sf. “Spiridon" 124.257 lei, la care se va adăuga şi dobânda, calculată de la momentul producerii prejudiciului, până la plata efectivă. Suma cerută de unitatea medicală reprezintă cheltuielile cu medicamentele, materialele sanitare şi îngrijirea de care a avut nevoie victima celui judecat şi ulterior condamnat de Tribunalul Iaşi la 10 ani de închisoare cu executare.

Adrian M., de 22 de ani, bea deja de câteva ore, împreună cu nişte prieteni, când Marcel, fratele său mai mare, s-a întors acasa, de la muncă. L-au invitat şi pe acesta să li se alăture au mai ciocnit câteva pahare de bere, apoi prietenii au plecat, lăsându-i pe cei doi fraţi în relaţii bune. Însă, între patru ochi, Adrian i-a reproşat fratelui de 30 de ani că nu a înapoiat banii luaţi cu împrumut de la un prieten de-al său. Marcel i-a spus că îi va returna în două tranşe, dar Adrian a înţeles că fratele său nu vrea să înapoieze banii şi l-a ameninţat că-i dă foc. A luat o sticla de 1 litru, plină cu diluant şi şi-a stropit fratele mai mare, apoi a aprins un chibrit şi l-a aruncat spre acesta. Hainele îmbibate cu diluant s-au aprins, rănitul a fugit în curte şi s-a aruncat într-o baltă, să le stingă. Mama celor doi bărbaţi a ieşit să vadă ce se întâmpă şi şi-a văzut mezinul "în timp ce scutura nişte haine ce erau cuprinse de flăcări şi pe care intenţiona să le bage în tomberon", în timp ce, din dormitorul fiului mai mare l-a auzit pe acesta strigând "văleu, nu mai pot". A dat fuga la rănit, şi l-a văzut "pe pat acuzând dureri la nivelul pieptului şi era dezbrăcat de haine până la brâu. Acesta prezenta arsuri vizibile în zona pieptului şi ţipa de durere". Imediat, l-a pus pe Adrian să sune la 112 şi să povestească ce a făcut. Acesta a sunat şi a cerut o ambulanţă care să-l ducă pe el l-a Spitalul de Psihiarie explicând: "am avut un joc cu frati-miu. Într-un fel sau altul i-am dat foc. Are arsuri pe piept."

Ambulanţa l-a transportat pe rănit la Spitalul „Sf. Spiridon”. Avea arsuri de gradul II-III pe 25% din corp (la faţă, pe braţul stâng, pe piept şi pe spate). Marcel M. a fost băgat direct în operaţie şi i s-au făcut microgrefe de piele pe 20% din corp. Leziunile nu i-au pus viaţa în pericol, dar au necesitat pentru vindecare un număr de 35-40 de zile îngrijiri medicale. Agresorul său, Adrian, a fost dus la „Socola”, iar mai târziu a fost supus unei expertize medico-legale, care s-a încheiat cu concluzia că “la momentul comiterii faptei, discernământul era prezent". Sticla cu diluant a fost confiscată. Mai erau doar 300 ml dintr-un litru.

La Tribunal, Adrian M. şi-a recunoscut fapta, dar apoi a făcut apel împotriva sentinţei. În faţa magistraţilor Curţii de Apel a cerut, prin intermediul avocatului din oficiu, reducerea pedepsei, “criticând sentinţa atacată, pentru netemeinicie". În motivarea apelului, bărbatul a cerut circumstanţe atenuante. A spus că este tânăr, este la primul contact cu legea penală, iar comportamentul său de după săvârşirea faptei este favorabil, întrucât a sunat la 112, ca să-şi ajute fratele, solicitând asistenţă medicală. A pledat că pe parcursul desfăşurării procesului a fost internat la psihiatrie şi a conştientizat gravitatea faptei şi pericolul social al acesteia. Consideră că pedeapsa de 10 ani închisoare este prea mare, raportat la vârsta sa, fiind foarte greu ca ulterior să se mai reintegreze în societate. Magistraţii Curţii de Apel, care au observat că Adrian M. a acţionat cu cruzime tocmai împotriva unu membru al familiei, faţă de care ar fi trebuit să arate înţelegere şi atenţie şi că judecătorii Tribunalului l-au condamnat la cea mai mică pedeapsă cu executare care se putea da pentru fapta sa. Aşa că au menţinut hotărârea acestora, care rămâne definitivă. Adrian M. va face 10 ani de închisoare şi va trebui să plătească Spitalului Sf. “Spiridon" 124.257 lei, cu dobândă. 

Comentarii