Penultima şansă lângă gheizere

joi, 08 octombrie 2020, 01:43
3 MIN
 Penultima şansă lângă gheizere

 

Astăzi, de la ora 21:45, la Reykjavik, Islanda – România, primul meci din barajul de calificare pentru Euro 2020(1). Partida va fi transmisă la ProTV

A sosit şi ora adevărului pentru naţionala României, care va juca în această seară pe stadionul „Laugardalsvölur” din Reykjavik formaţia Islandei, într-un meci pentru prima fază a barajului pentru calificarea la Euro 2020(1), din Ligii Naţiunilor. Meciul se dispută într-o singură manşă, cea de la Reykjavik, iar învingătoarea va trebui să susţină un meci decisiv de calificare cu Bulgaria sau Ungaria, echipe care se vor întâlni tot astăzi la Sofia.

Contactele noastre cu fotbalul islandez au fost sporadice. Victorii la echipele de club, cu o excepţie (ruşinoasă!) provocată de Dinamo Bucureşti, în 1997 într-un tur preliminar al Cupei UEFA, 1-4, scor agregat cu KR Reykjavik. Naţionala tricoloră s-a întâlnit în preliminariile Cupei Mondiale 1998 şi ambele partide s-au încheiat cu 4-0 pentru tricolori. Meciul retur de la Bucureşti a avut o însemnătate specială, a fost jocul calificării matematice la „Coupe du Monde” iar Gică Hagi, cu două goluri marcate, a depăşit recordul de eficacitate la echipa naţională, ajungând la cota 31 peste performanţa din perioada antebelică a lui Iuliu Bodola. De atunci, naţionala Islandei a crescut spectaculos în timp ce aceea a României a scăzut la fel de spectaculos.

Dacă meciul s-ar fi disputat în primăvară, toţi specialiştii cotau formaţia antrenată de Erik Hamren drept favorită. Acum lucrurile arată puţin altfel: sub bagheta lui Mirel Rădoi, tricolorii şi-au făcut un debut frumos în Liga Naţiunilor, iar victoria cu Austria de la Klagenfurt are o importantă doză de moral. La rândul ei, Islanda nu pare să mai aibă forma care a dus-o în primul eşalon al Ligii Naţiunilor. Despre echipa minune din 2016 nu poate fi povestire. Iar unii jucători de atunci, sunt şi acum în lotul naţional, deşi ca argument doar Transfermarkt. Islandezii au pierdut ambele partide din noua ediţie a Ligii Naţiunilor, 0-1 cu Anglia, pe teren propriu, şi 1-5 în Belgia.Aceste insuccese vin după o serie de cinci meciuri fără înfrângere. Islanda a avut cinci meciuri la rând fără înfrângere (patru victorii şi un egal) înaintea eşecurilor cu Anglia şi Belgia.Unul dintre avantajele echipei nordice este terenul propriu, chiar dacă meciul se joacă cu puţini spectatori. Distanţa până la insula din Atlantic este apreciabilă şi nu e uşor să învingi acasă la ea o echipă solidă, „pietroasă” şi ambiţioasă. Dacă Islanda este redutabilă pe stadionul propriu, România a dovedit că ştie să joace în deplasare.

De la tricolori vor lipsi jucători precum Chiricheş (accidentat) sau Nedelcearu (învoit pentru transferul la AEK Atena), dar este posibil să debuteze primul „străin” în naţionala României, portughezul Mario Camora, dar varianta Bancu nu poate fi neglijate. În compartimentul ofensiv, băieţii par mai în formă ca în alte dăţi: au marcat şi Stanciu, şi Puşcaş şi Maxim şi Keşeru iar Ianis Hagi se remarcă prin pase de calitate la Glasgow Rangers.

Astăzi se dispută toate partidele din prima fază a barajelor pentru Liga Europa. Meciurile Islanda – România şi Bulgaria – Ungaria reprezintă de fapt prima grupă valorică a echipelor necalificate prin preliminarii. Celelalte partide care se joacă astăzi sunt: Bosnia Herţegovina – Irlanda de Nord, Slovacia – Irlanda (II), Norvegia – Serbia, Scoţia – Israel (III), Georgia – Belarus, Macedonia de Nord – Kosovo (IV).Învingătoarele acestor perechi de meciuri vor juca pe 12 noiembrie partidele decisive pentru ocuparea ultimelor locuri pe tabloul Euro 2020(1)

Formaţiile probabile

Islanda: Halldorsson – Palsson, Arnason, R.Sigurdsson, Skulason – Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunarsson, Bjarnason – Sighthorson, Finbogasson. Selecţioner: Erik Hamren.

România: Tătăruşanu – Hanca, Burcă, Grigore, Camora – Maxim,Creţu,Stanciu – Deac, Puşcaş, Alibec. Selecţioner: Mirel Rădoi

Arbitru: Damir Skomina (Slovenia)

 

Comentarii