Performanţă – 50 de operaţii cu cel mai modern echipament chirurgical din lume, cumpărat de UMF, realizate în şase luni la IRO

vineri, 23 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Performanţă – 50 de operaţii cu cel mai modern echipament chirurgical din lume, cumpărat de UMF, realizate în şase luni la IRO

Din iunie şi până la începutul lunii decembrie, patru echipe de tineri chirurgi, asistaţi de tehnicieni, au efectuat 50 de intervenţii chirurgicale minim invazive, cu ajutorul celui mai performant echipament din lume în domeniul chirurgiei, achiziţionat prin proiectul CENEMED de către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, alături de Institutul Regional de Oncologie. 

Prima astfel de intervenţie a fost pe 23 iunie, fiind totodată şi prima intervenţie chirurgicală asistată robotic din regiunea de Nord-Est a ţării, folosind sistemul de ablaţie tumorală minim invazivă asistată robotic. „La Institutul Regional de Oncologie Iaşi sunt asigurate condiţiile optime pentru utilizarea chirurgiei robotice, datorită echipamentelor moderne preexistente din blocurile operatorii şi ATI. Aşadar nu este o întâmplare că aici se poate practica astăzi o chirurgie a viitorului şi că cei care o practică sunt tinerii mei colegi chirurgi, care acumulează experienţă cu ajutorul unui robot de ultimă generaţie. Medicina robotică se practică şi în alte spitale din ţară, dar noi avem singurul sistem dotat cu două console – una pentru cel care realizează operaţia, şi cea de-a doua, de învăţare, pentru chirurgul care vrea să se familiarizeze cu procedura”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Acesta a explicat că printre intervenţiile realizate se numără şi hemicoloctemii drepte, hiserectomii totale cu anasextomie bilaterală sau totală, operaţia Hartmann, prostatectomii etc. Pentru pacienţii oncologici, avantajele sunt importante, de la dureri şi disconfort postoperator mai mici, până la o recuperare mai rapidă, a mai explicat rectorul. „Este o tehnologie de ultimă generaţie, un progres fantastic pentru calitatea actului chirurgical din regiunea Moldovei. Având acces la acest sistem chirurgical robotic, avem convingerea că atât pacienţii, cât şi personalul medical din Institutul de Oncologie din Iaşi, se vor bucura de un act medical de calitate şi de rezultate deosebite”, a declarat Mirela Grosu, managerul de la IRO Iaşi. Proiectul CENEMED – „Platformă multidisciplinară de cercetare-dezvoltare medicală în regiunea N-E” este cofinanţat prin Programul Operaţional Competitivitate, Axa Prioritară: Cercetare, Dezvoltare tehnologică şi Inovare (CDI). 

Comentarii