Pietrele care cresc, minunile misterioase ale României, de neratat vara aceasta

marți, 01 august 2023, 21:10
1 MIN
 Pietrele care cresc, minunile misterioase ale României, de neratat vara aceasta

Vrei să vezi ce minunății a creat natura? Atunci vizitează Muzeul Trovanților de la Costești sau pe cel de la Bozioru, din Buzău, rezervații naturale de excepție, cu forme de roci bizare, de diferite mărimi și texturi, care te vor uimi. În popor, se numesc ,,pietrele care cresc’’ sau pietrele vii. 

Unde? Costești, la 40 de kilometri de Râmnicu Vâlcea.

Sunt pietrele care… cresc sau trovanții, care au forme ciudate, multe dintre ele semănând cu cifra opt. Mărimile lor variază de la câțiva centimetri, pietricele mici, până la formațiuni enorme 5 metri înălțime, care cântăresc câteva tone. Este singurul muzeu din lume dedicat trovanților. Intrarea este liberă. Pentru copii, dar și pentru adulți locul este o încântare.

Cum s-au format trovanții de la Costești?

Trovanții sunt, într-adevăr, o ciudățenie a naturii, stânci unice care au apărut, în condiții speciale, acum peste 5,6 milioane de ani, când, în zonă, exista o deltă. Rocile sunt, de fapt, depozite dure de gresie, care adună nisip și sunt cimentate de apa cu o concentrație mare carbonați de calciu. La Costești, trovanții se formează într-o râpă și apoi cad spre vale. Și, da, aceste pietre cresc și se deplasează, ce-i drept, foarte încet.

Mai mult, pe calatorinbascheti

Comentarii