Plagiat la Doxologia? Fragmente întregi copiate într-un ghid turistic al Iașului

vineri, 22 martie 2019, 11:55
3 MIN
 Plagiat la Doxologia? Fragmente întregi copiate într-un ghid turistic al Iașului

Autorii cărții publicate la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” în care sunt prezentate traseele turistice tematice din Iași au descoperit că într-un ghid scos recent la editura Doxologia se regăsesc textele lor. Aceștia administrează și pagina de Facebook "Iasi.Travel". Ei și-au exprimat acolo nemulțumirea.

Redăm postarea de pe Facebook:

"Un nou ghid turistic al Iașului a apărut în librării – “Bun venit în Iași”! Este publicat la Editura Doxologia, iar la final scrie că textul și imaginile sunt realizate de Atelier Celebro. Ne bucurăm mult că a fost consultată cartea noastră “Iași – șapte trasee turistice tematice. Manual de explorare urbană” apărută la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, însă se putea face un efort un pic mai mare de a nu copia exact, mot-a-mot, texte de-ale noastre de la Traseul Comunismului la capitolul “Urme ale regimului comunist”.

În general apreciem faptul că ghidul este plin de imagini foarte reușite, actuale, cu zoom pe detalii interesante. Harțile în schimb sunt inestetice și contrastante cu restul materialului.

Am avut și noi zeci de observații legate de carte, însă una dintre ele am pus-o în practică imediat: menționarea bibliografiei și a webografiei.

Ne-am fi dorit să fim cel puțin citați undeva. E important să devenim împreună o forță în turismul ieșean, nu să pretindem că suntem geniali ca indivizi".

UPDATE – DREPT LA REPLICA:

În virtutea clarificării situației ce face trimitere la postarea de pe pagina de Facebook iași.travel cât și a articolului din presa online de pe site-ul ziaruldeiasi.ro publicat la data de 22 martie 2019, Atelier Celebro face următoarele precizări: atât textele cât și fotografiile au fost furnizate de către noi, editura nefiind responsabilă pentru informațiile primite din partea noastră.

“Bun venit în Iaşi” este înainte de toate o invitaţie de a cunoaşte, de a simţi şi de a iubi Iaşul! Prin paginile acestui ghid agenția a dorit să prezinte puncte de atracţie remarcabile şi totodată să transmită mândria şi magia acestor locuri încărcate de istorie cu ajutorul imaginilor, simbolurilor şi al cuvintelor. Marea majoritate a informațiilor prezente în ghid sunt informații pe care reprezentanții principalelor puncte de atracție din Iași ni le-au oferit pentru a fi transmise cititorilor. Asupra acestor informații agenția nu a intervenit nici măcar la nivel stilistic.

Tema Traseul comunismului propus de ghidul turistic online Iași.travel

(www.iasi.travel) a fost o sursă de inspirație în capitolul denumit „Urme ale regimului comunist”. Este adevărat faptul că ar fi trebuit să menționăm bibliografia consultată precum și sursele informației. Regretabil am omis acest lucru însă ne-am învățat lecția și cu siguranță nu o vom mai repeta pe viitor.

Ca și poziție, agenția iși cere scuze public cu privire la acest incident. Considerăm că eforturile comune trebuie să fie focusate în favoarea promovării orașului în care cu toții trăim, simțim și iubim. Orice ghid turistic este un organism viu care trăiește si se adaptează constant la realitățile urbane. De aceea feedback-ul dumneavostră vis-a-vis de un material ce prezintă un interes comun este mereu binevenit.

 

Comentarii