PNL şi PSD Iaşi, cuiburi putiniste

joi, 17 martie 2022, 02:50
3 MIN
 PNL şi PSD Iaşi, cuiburi putiniste

Pe măsură ce şocul emoţional provocat de război se va estompa şi criza refugiaţilor se va acutiza, generând inevitabil nemulţumiri în societate, tot mai multe voci din PSD şi PNL Iaşi îşi vor asuma deschis retorica anti-occidentală. De-ar şti Putin ce cuiburi de luptători pentru „denazificare” se ascund prin „Podu Roş“ şi „Ştefan cel Mare” n-ar mai căuta mercenari în Siria.

Vineri, în ziua în care vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, ateriza la Bucureşti, pe grupul de whatsapp al PSD Iaşi „decola” un mesaj profund anti-occidental, redactat de scribii Kremlinului. Kamala e o „nulitate”, ucrainenii dispun de „arme biologice”, „slugile” americanilor bagă România în război cu Rusia, care Rusie, fireşte, n-are nicio vină. Miere pe sufletul pesediştilor, mesajul distribuit de şeful filialei Maricel Popa nu avea voie să rămână pentru consum intern. Aşa că Mircea Manolache, consilier judeţean, plătit din banii „slugilor” americane, l-a promovat pe pagina personală de Facebook. Presa l-a preluat, a început scandalul, PSD Iaşi a bătut în retragere, că a fost o eroare, că partidul are o poziţie „constructivă şi pro-europeană”. În limbajul de lemn al pesediştilor, termenul „constructiv” indică autocenzura. Se foloseşte atunci când băieţii înghit în sec, dar ar vrea să spună „ce v-am f… dacă n-am avea ordin de sus să păstrăm aparenţele”. A se observa şi că filiala e „pro-europeană”, nu pro-americană, deşi despre americani era vorba în mesajul incriminat.

N-a durat mult şi a venit replica PNL Iaşi, îngrozitor de ipocrită. Într-un comunicat nesemnat de filială, dar răspândit la comandă de liberalii ieşeni pe reţelele de socializare, peneliştii acuză că „grupurile PSD propagă cu neruşinare mesaje profund anti-occidentale, asemenea învăţăturilor primite în vechea şcoală UTC-istă”. Reacţia lor a venit la câteva zile după ce primarul PNL din Bârnova a promovat pe Facebook un postulat despre cât de mult datorează România… Rusiei. „Am plătit datoria externă, am construit Casa Poporului, am electrificat ţara, am construit milioane de locuinţe” etc., tot pomelnicul nostalgicilor comunişti. Iar concluzia e fals dubitativă: „ruşii nu ne-au denigrat niciodată ţara… ups… cumva au făcut asta prietenii noştri europeni?” De altfel, primarul Mihai Bălan şi-a făcut un obicei din a cânta ode regimului ceauşist şi prieteniei cu Moscova pentru ca în paralel să înfiereze ticăloşia UE care îi finanţează proiectele din comună. Probabil, deranjat de regulile prea stricte de alocare a fondurilor. În orice caz, PNL Iaşi nu i-a bătut obrazul şi nu l-a sancţionat niciodată pentru „că propagă cu neruşinare mesaje profund anti-occidentale, asemenea învăţăturilor primite în vechea şcoală UTC-istă”.

Postările promovate de Manolache şi Bălan în timp ce ruşii îşi continuă masacrul în Ucraina nu sunt erori de utilizare a smartphone-ului şi nici poziţii de oi rătăcite prin cele două filiale. Din contră, cei mai mulţi dintre pesediştii şi peneliştii ieşeni cu care s-a întâmplat să leg o discuţie împărtăşesc această abordare maniheistă: Occidentul distruge România, mântuirea vine de la Răsărit. Frustrarea lor e că AUR n-a prins încă rădăcini în administraţia publică să le ofere o sinecură, că şi-ar schimba imediat carnetul de partid. Asta gândesc membrii simpli de partid, liderii lor au o altă frustrare. Că trebuie să împartă banul public cu refugiaţii din Ucraina. „Suntem bucuroşi să scăpăm de ei! Unii au preferinţe, vor la Bucureşti, alţii la Cluj”, a pus punctul pe „i” Gheorghe Flutur, cel care conduce de două decenii Suceava pe modelul republicilor separatiste din Donbas. De fapt, probabil invers, uzurpatorii ruşi s-au inspirat de la el.

Pe măsură ce şocul emoţional provocat de război se va estompa şi criza refugiaţilor se va acutiza, generând inevitabil nemulţumiri în societate, tot mai multe voci din PSD şi PNL Iaşi îşi vor asuma deschis retorica anti-occidentală. De-ar şti Putin ce cuiburi de luptători pentru „denazificare” se ascund prin „Podu Roş“ şi „Ştefan cel Mare” n-ar mai căuta mercenari în Siria. 

Comentarii