COMUNICAT DE PRESA

Poliţia Rutieră Iaşi, acţiuni de prevenire a neatenţiei la volan

miercuri, 28 decembrie 2022, 17:41
2 MIN

Astăzi, 28 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Rutier Iași au oferit recomandări și câte un cadou fiecărui conducător auto oprit în trafic, cu scopul de a preveni neatenția la volan și posibilele consecințe negative ale acestui factor de risc.

Acțiunea s-a desfășurat în apropierea municipiului Iași, pe raza satului Vânători, în baza proiectului Educație Rutieră –Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.

Astfel, polițiștii ieșeni au împărțit materiale tipărite (flyere și broșuri) și căști handsfree bluetooth conducătorilor auto care nu au în dotare sistemul de tip „mâini libere”.

În acest context, polițiștii reamintesc șoferilor că folosirea telefonului mobil la volan fără sistem de tip „mâini libere” poate crea consecințe deosebit de grave.

Polițiștii le-au transmis conducătorilor auto că neatenția în trafic apare atunci când utilizăm telefonul mobil pentru a vorbi sau pentru a trimite mesaje, când folosim display-ul mașinii, funcțiile touch sau GPS-ul, atunci când consumăm alimente, lichide sau fumăm, când discutăm în contradictoriu cu alți pasageri, când ajustăm temperatura în mașină, când reglăm oglinzile sau căutăm un post de radio, când ne aplecăm după obiecte, când ne întoarcem către bancheta din spate ori avem alte preocupări, în măsură a ne distrage atenţia de la conducerea autovehiculului.

Recomandări:

Dacă este cazul, opriți din când în când pentru a răspunde la apeluri sau mesaje, însă doar acolo unde există parcări amenajate sau alte locuri în care nu puneți în pericol siguranța traficului rutier, respectând prevederile legale.

Planificați-vă călătoriile, iar înainte de a pleca la drum setați, dacă este nevoie, destinația pe GPS.

Cauzele accidentelor rutiere sunt diverse, însă neatenția la volan este una dintre cele mai comune situații.   

Reamintim că sancțiunea pentru folosirea telefonului mobil la volan, fără dispozitivul mâini libere este cuprinsă între 580 și 725 lei și aplicarea a 4 puncte de penalizare.

Dacă pe lângă această abatere rutieră, mai este încălcată o altă regulă de circulație se aplică si măsura reținerii permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Condu prudent, viața are prioritate!

Comentarii