Politice după referendum

luni, 15 octombrie 2018, 01:50
1 MIN
 Politice după referendum

1. În primul rând, USR. Mulţumesc! Mulţumesc foarte mult! Fără cei 12.000 de delegaţi şi fără sistemul de numărătoare paralelă a voturilor, lucrurile ar fi putut sta cu totul altfel.

Ştiţi cum suna teoria mea: USR e un bun partid local, dar un prost partid parlamentar. Ei bine, teoria mea s-a dovedit greşită. USR a demonstrat de două ori într-un interval scurt de timp că se poate mobiliza la nivel naţional şi că ştie să îşi asume riscuri. Dacă USR n-ar fi fost în parlament, la referendumul ăsta n-am fi avut 12.000 de delegaţi care să ne reprezinte, şi nici sistem de numărătoare paralelă care să ţină întrucâtva sub control frauda.

La referendum, USR a fost singurul partid parlamentar care m-a reprezentat. Mulţumesc încă o dată!

 

2. În al doilea rând, Demos. Demos e înfiinţat de curând şi încă nu are destui oameni şi destule resurse, dar în zilele premergătoare referendumului şi în timpul acestuia şi-a administrat admirabil puţinul pe care îl are şi a reuşit să trimită observatori la vot prin colaborarea cu ApD.

Sunt convins că dacă Demos ar fi fost partid parlamentar, ar fi făcut şi el, fără să stea pe gânduri, tot ce-a făcut USR.

Mulţumesc, Demos!

 

3. În al treilea rând, RO^. Observaţi că de la o vreme nu le mai spun MRÎ, oarecum în derâdere, ci RO^, aşa cum îşi spun ei. Fiindcă mi-au câştigat respectul.

RO^ nu e încă partid, dar are resurse mai multe decât Demos – şi n-a ezitat să le folosească pentru a trimite observatori la referendum.

În plus, în discursul lui de după referendum, Dacian Cioloş a făcut referire şi la USR şi la Demos – un gest de politeţe şi de amenitate care merită apreciat aşa cum se cuvine.

Mulţumesc, RO^!

 

4. În al patrulea rând, POL. POL e un partid local din Târgu Mureş. Căutaţi-l, citiţi-i statutul, vorbiţi cu membrii lui – o să vă placă, vă asigur!

Mulţumesc, POL!

 

5. Din enumerarea de mai sus rezultă că avem cu cine vota. Există, în fine, reprezentare politică şi pentru noi.

Dacă tindeţi mai degrabă spre centru-centru-stânga (în sensul liberal al centrului) şi puteţi tolera inclusiv ieşiri accidentale uneori mai apropiate de stânga locală decât de cea europeană (accidente altfel inevitabile în procesul de învăţare şi de calibrare), nu ezitaţi şi votaţi cu Demos!

Dacă tindeţi mai degrabă spre centru-centru-dreapta (în sensul liberal al dreptei) şi puteţi tolera inclusiv ieşiri accidentale mai apropiate de libertarianism decât de liberalism (accidente altfel inevitabile în procesul de învăţare şi de calibrare), nu ezitaţi şi votaţi USR!

Dacă vreţi ceva între şi, în plus, cu unele nuanţe mai conservatoare (în sensul bun al conservatorismului), nu ezitaţi şi votaţi RO^!

Dacă vreţi mai degrabă un partid local şi staţi în Târgu Mureş, nu ezitaţi şi votaţi POL!

 

6. Dar referendumul de săptămâna trecută ne mai învaţă ceva: că implicarea politică are sens.

Dacă simţiţi că aveţi talent politic, sau chemare spre implicarea politică, nu ezitaţi şi înscrieţi-vă în USR, în Demos, în RO^ sau în POL. Sau creaţi alte partide pe lângă ele.

Fiindcă, iată, acum partidele „noastre” ne-au fost extrem de utile. Dacă ele n-ar fi existat, se prea poate ca soarta referendumului să fi fost cu totul alta.

Şi, pentru momente cum au fost cele de dinaintea şi din timpul referendumului, chiar merită să te implici în politică. Sunt convins că toţi membrii USR, Demos, RO^ şi POL chiar simt că au făcut ceva important, că şi-au respectat menirea, că ne-au reprezentat – şi că, împreună cu noi şi pentru noi, au făcut istorie: au schimbat puţin România în bine.

Pentru astfel de momente, chiar merită să fii politician! Fiindcă ştii că rămâne ceva după tine. Ceva important.

 

7. În rest, PSD, PNL, ALDE, UDMR, PMP au dovedit o dată în plus că nu sunt decât nişte partide prăfuite, rurale şi uneori cam demente, care nu inspiră decât cel mult plictiseală. Să sperăm că în 2-3 cicluri electorale vor dispărea de pe scenă, înlocuite de partidele noi.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

Comentarii