Premieră în istoria sa de 100 de ani, de la A. Philippide până azi: Institutul de Filologie Română din Iaşi are director o femeie

sâmbătă, 24 septembrie 2022, 01:50
3 MIN
 Premieră în istoria sa de 100 de ani, de la A. Philippide până azi: Institutul de Filologie Română din Iaşi are director o femeie

Institutul de Filologie Română din Iaşi sparge barierele de gen, pentru prima dată în istoria sa de aproape 100 de ani, prin desemnarea unei femei în funcţia de director al instituţiei. Gabriela Haja a câştigat concursul pentru şefia Institutului Al. Philippide şi a fost instalată în funcţie, pentru un mandat de patru ani, începând cu data de 15 septembrie.

 

În cadrul Academiei Române, Gabriela Haja şi-a dedicat ultimii 28 de ani cercetării limbii române, cercetări fundamentale, de lexicografie sau lexicologie şi este unul dintre specialiştii în limba română care se pot intitula autori ai Dicţionarului Limbii Române şi al Dicţionarului Tezaur al Limbii Române. Din 2006, Gabriela Haja a şi coordonat activităţile de cercetare ştiinţifică desfăşurate la Iaşi în cadrul proiectului Dicţionarul limbii române.

Institutul de Filologie Română, care avea să poarte numele patronului ştiinţific A. Philippide (de la 6 decembrie 1933, după moartea marelui lingvist), s-a înfiinţat la Iaşi în 1927, pe lângă Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Iaşi, în urma demersului profesorilor A. Philippide şi Giorge Pascu. Gabriela Haja este prima femeie numită la conducerea institutului după 95 de ani de la înfiinţare.

CITESTE SI: ZdI TV: Iaşii, Iaşiul sau Iaşul? Un incitant interviu cu cercetătoarea din Iaşi care lucrează la Dicţionarul Tezaur al Academiei

“Pentru mine este o funcţie cu totul onorantă, fiindcă echipele de cercetători de la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” sunt formate din specialişti de elită, formaţi în proiecte de cercetare de o mare importanţă pentru limba şi cultura română. Lucrările pe care noi le realizăm susţin una dintre menirile Academiei Române, aceea de a promova şi de a cultiva limba şi literatura română în contextul culturii universale. Şi cred că, prin competenţele noastre, putem contribui în bună măsură la dezvoltarea armonioasă în regiunea de Nord-Est a României”, a declarat pentru Ziarul de Iaşi, Gabriela Haja.

Departamentele specializate ale Institutului de Filologie Română din Iaşi derulează proiecte fundamentale pentru cultura română în domeniile lexicografie, dialectologie, toponimie, etnografie şi folclor. Pe lângă lucrările din planul Academiei Române, cercetătorii au publicat alte peste 70 de volume cuprinzând monografii, studii şi articole, câteva zeci de ediţii din opere literare, critice sau lingvistice, peste o mie de articole şi studii publicate în volume colective şi în reviste din ţară şi din străinătate.

“Îmi doresc, în primul rând, ca toate proiectele şi volumele pe care noi le publicăm, majoritatea din fonduri bugetare, să fie cât mai bine cunoscute şi folosite. Pentru că rolul nostru tocmai acesta este: să creăm lucrări în folosul culturii române, pentru toţi vorbitorii de limbă română. Ceea ce realizăm noi reprezintă şi modele de limbaj ştiinţific, şi instrumente ori resurse pe care le pot folosi cei care sunt interesaţi de limba şi literatura română, cei care predau aceste ştiinţe în şcoli şi în universităţi, cei care le studiază Dacă, până în urmă cu nişte ani, aceste lucrări puteau fi consultate numai în puţine biblioteci din ţară ori din străinătate, din acest an o parte dintre ele sunt publicate online pe SOLIROM, platforma Academiei Române (https://solirom.ro/)”, a adăugat noul dirrector al Institutului Al. Philippide.

Conştienţi că limbajul informatic începe să câştige tot mai mult teren, într-o lume dominată de tehnologie, Gabriela Haja îşi propune ca pe perioada mandatului ei de director să pună “tehnologia în slujba umanismului, adică a elementelor definitorii pentru umanitate: limba şi limbajul ca formă de comunicare şi de expresie, de creaţie dacă vreţi, istoria literaturii şi a culturii noastre, a operelor de autor, dar şi a operelor anonime, colective, din cultura populară ori tradiţională” şi se declară gata să deschidă porţile Academiei – de la Institutul de Filologie – pentru oricine e interesat să afle mai multe despre limba română. 

Comentarii