Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Premieră în istoria sa de 100 de ani, de la A. Philippide până azi: Institutul de Filologie Română din Iaşi are director o femeie

GALERIE
Gabriela-Haja
  • Gabriela-Haja
- +

Institutul de Filologie Română din Iaşi sparge barierele de gen, pentru prima dată în istoria sa de aproape 100 de ani, prin desemnarea unei femei în funcţia de director al instituţiei. Gabriela Haja a câştigat concursul pentru şefia Institutului Al. Philippide şi a fost instalată în funcţie, pentru un mandat de patru ani, începând cu data de 15 septembrie.

 

În cadrul Academiei Române, Gabriela Haja şi-a dedicat ultimii 28 de ani cercetării limbii române, cercetări fundamentale, de lexicografie sau lexicologie şi este unul dintre specialiştii în limba română care se pot intitula autori ai Dicţionarului Limbii Române şi al Dicţionarului Tezaur al Limbii Române. Din 2006, Gabriela Haja a şi coordonat activităţile de cercetare ştiinţifică desfăşurate la Iaşi în cadrul proiectului Dicţionarul limbii române.

Institutul de Filologie Română, care avea să poarte numele patronului ştiinţific A. Philippide (de la 6 decembrie 1933, după moartea marelui lingvist), s-a înfiinţat la Iaşi în 1927, pe lângă Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Iaşi, în urma demersului profesorilor A. Philippide şi Giorge Pascu. Gabriela Haja este prima femeie numită la conducerea institutului după 95 de ani de la înfiinţare.

CITESTE SI: ZdI TV: Iaşii, Iaşiul sau Iaşul? Un incitant interviu cu cercetătoarea din Iaşi care lucrează la Dicţionarul Tezaur al Academiei

“Pentru mine este o funcţie cu totul onorantă, fiindcă echipele de cercetători de la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” sunt formate din specialişti de elită, formaţi în proiecte de cercetare de o mare importanţă pentru limba şi cultura română. Lucrările pe care noi le realizăm susţin una dintre menirile Academiei Române, aceea de a promova şi de a cultiva limba şi literatura română în contextul culturii universale. Şi cred că, prin competenţele noastre, putem contribui în bună măsură la dezvoltarea armonioasă în regiunea de Nord-Est a României”, a declarat pentru Ziarul de Iaşi, Gabriela Haja.

Departamentele specializate ale Institutului de Filologie Română din Iaşi derulează proiecte fundamentale pentru cultura română în domeniile lexicografie, dialectologie, toponimie, etnografie şi folclor. Pe lângă lucrările din planul Academiei Române, cercetătorii au publicat alte peste 70 de volume cuprinzând monografii, studii şi articole, câteva zeci de ediţii din opere literare, critice sau lingvistice, peste o mie de articole şi studii publicate în volume colective şi în reviste din ţară şi din străinătate.

“Îmi doresc, în primul rând, ca toate proiectele şi volumele pe care noi le publicăm, majoritatea din fonduri bugetare, să fie cât mai bine cunoscute şi folosite. Pentru că rolul nostru tocmai acesta este: să creăm lucrări în folosul culturii române, pentru toţi vorbitorii de limbă română. Ceea ce realizăm noi reprezintă şi modele de limbaj ştiinţific, şi instrumente ori resurse pe care le pot folosi cei care sunt interesaţi de limba şi literatura română, cei care predau aceste ştiinţe în şcoli şi în universităţi, cei care le studiază Dacă, până în urmă cu nişte ani, aceste lucrări puteau fi consultate numai în puţine biblioteci din ţară ori din străinătate, din acest an o parte dintre ele sunt publicate online pe SOLIROM, platforma Academiei Române (https://solirom.ro/)”, a adăugat noul dirrector al Institutului Al. Philippide.

Conştienţi că limbajul informatic începe să câştige tot mai mult teren, într-o lume dominată de tehnologie, Gabriela Haja îşi propune ca pe perioada mandatului ei de director să pună “tehnologia în slujba umanismului, adică a elementelor definitorii pentru umanitate: limba şi limbajul ca formă de comunicare şi de expresie, de creaţie dacă vreţi, istoria literaturii şi a culturii noastre, a operelor de autor, dar şi a operelor anonime, colective, din cultura populară ori tradiţională” şi se declară gata să deschidă porţile Academiei – de la Institutul de Filologie – pentru oricine e interesat să afle mai multe despre limba română. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri