Premierul Netanyahu amână demiterea ministrului apărării

luni, 03 aprilie 2023, 20:24
2 MIN
 Premierul Netanyahu amână demiterea ministrului apărării

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va amâna demiterea ministrului apărării, anunţată în urmă cu mai bine de o săptămână după ce Yoav Gallant ceruse oprirea controversatei reforme din domeniul justiţiei, a declarat luni o sursă citată de Reuters.

Netanyahu a anunţat că îl concediază pe Yoav Gallant la 26 martie, după ce acesta ceruse public să-şi amâne planurile contestate de a aduce modificări în sistemul judiciar, ceea ce a dat naştere unor diviziuni sociale despre care ministrul a spus că afectează armata şi ameninţă securitatea Israelului.

Reforma, care prevedea înăsprirea controlului guvernului asupra numirilor judiciare şi dădea parlamentului puterea de a anula multe decizii ale Curţii Supreme, a declanşat demonstraţii fără precedent la nivel naţional, unele dintre acestea implicând rezervişti militari care au declarat că ar putea refuza să mai vină în serviciul armatei. Vestea demiterii neaşteptate a lui Gallant, într-o perioadă de tensiuni excepţionale în Cisiordania ocupată şi de preocupări continue legate de ambiţiile nucleare ale Iranului, a declanşat proteste şi mai ample, zeci de mii de oameni ieşind în stradă după anunţul demiterii. În cele din urmă, Netanyahu a cedat şi a suspendat reformele contestate pentru a permite discuţii de compromis cu partidele de opoziţie.

Pe fondul tensiunilor ridicate în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului, care în acest an coincide cu Paştele evreiesc, Netanyahu a decis să amâne şi înlocuirea din fruntea Ministerului Apărării a fostului amiral de marină până la o dată nespecificată. "Din cauza situaţiei actuale de securitate, problema demiterii ministrului apărării va fi stabilită la o dată ulterioară", a declarat o sursă apropiată biroului premierului.

Mai mult, Gallant şi Netanyahu au avut o apariţie publică împreună, luni seara, în timpul unei vizite la o bază militară unde au făcut urări trupelor cu ocazia sărbătorii de Paşte.

Surse politice au declarat că în ultimele zile s-au depus eforturi pentru a pune capăt disensiunilor dintre Netanyahu şi Gallant, a cărui potenţială demitere a declanşat alarma în cadrul partidului Likud, aflat la putere, al serviciilor armate şi în rândul aliaţilor occidentali ai Israelului.

"Cel mai important lucru, să spunem aşa, este să lăsăm politica la poarta bazei şi să ne unim pentru a apăra puterea Israelului", a declarat Netanyahu.

Comentarii