Presiunile UE nu îl impresionează pe dictatorul din Belarus. Europa are puține pârghii

joi, 27 mai 2021, 12:10
1 MIN
 Presiunile UE nu îl impresionează pe dictatorul din Belarus. Europa are puține pârghii

Uniunea Europeană a decis să închidă spațiul aerian pentru avioanele care pleacă din Belarus, ca sancțiune pentru reținerea jurnalistului Roman Protasevici. Dar Occidentul are puține mijloace de presiune asupra dictatorului Lukașenko.

În 1994, când Alexander Lukașenko a venit la putere, Belarus a întrerupt reformele inițiate după căderea Uniunii Sovietice și a revenit la vechile structuri sovietice din economie, a explicat, la Newsweek LIVE, Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic.

„Este o economie de stat, cu avantajele pe care și acest tip de economie le oferă, cum ar fi șomaj mai mic. Sigur, cu productivitate foarte proastă. 

S-a creat o pătură care trăiește modest, dar la limita supraviețuirii. Belarus nu s-a prăbușit nu pentru că produce sau exportă ceva. Tehnologic, ei sunt în 1990: fabrică tractoare, trolee, autobuze, camioane. 

Dar folosesc vechile fabrici sovietice. Belarus a fost una dintre cele mai dezvoltate republici sovietice, aici existau fabricile cele mai performante, iar Lukașenko s-a folosit de acele linii de producție ca să continue un soi de economie planificată. 

Exportă în Rusia foarte mult, în Africa, în America latină și în fostele republici sovietice”, a precizat Armand Goșu.

Mai mult, pe newsweek

Comentarii