De Business

Punem punctul pe știi

Preţul apartamentelor este în creştere la nivel naţional

miercuri, 21 iunie 2023, 17:25
2 MIN
 Preţul apartamentelor este în creştere la nivel naţional

Preţurile apartamentelor sunt în creştere la nivel naţional, faţă de luna aprilie dar şi faţă de perioada similară a anului trecut. Media naţională este de 1.427 €/mp. Sunt însă oraşe în care preţurile au mai scăzut puţin. Piaţa imobiliară arată o creştere a preţurilor în luna mai, atât faţă de perioada similară a anului trecut cât şi faţă de luna aprilie. 

Conform unui studiu recent realizat de imobiliare.ro pentru luna mai 2023, media naţională este de 1.427 €/mp cu aproape 2€/mp mai mare faţă de preţul din aprilie şi cu 7 €/mp faţă de luna mai 2022.

Sunt însă oraşe, precum Bucureşti, unde preţurile au mai scăzut faţă de luna aprilie şi chiar faţă de luna mai a anului trecut. Specialiştii spun că atunci când se ia în calcul achiziţia unei locuinţe trebuie ţinut cont de anumite aspecte.  Consultat de Newsweek, analistul economic Adrian Negrescu a explicat de ce, cu toate că vorbim despre creşteri de preţuri şi inflaţie, sectorul imobiliar nu pare atât de afectat precum s-ar crede.

Specialistul spune că cererea rămâne în continuare mare pe imobiliare. ”Piaţa imobliară este ca o pisică cu nouă vieţi.”Va cădea în picioare indiferent de vremuri. Asta pentru că, cel puţin în marile oraşe, cererea continuă să depăşească oferta de apartamente.

Exodul din mediul rural, din oraşele mici, către marile centre economice se accentuează, astfel că presiunea pe imobiliar rămâne constantă. Într-o ţară în care economia subterană este una uriaşă, volumul de cash investit în imobiliare reuşeşte să compenseze, în mare parte, îngheţul din zona de creditare, astfel că foarte puţini dezvoltatori sunt presaţi, în momentul de faţă, să vândă mai ieftin.

Acest ,,exod al foamei” către marile oraşe pune presiune şi pe zona de chirii astfel că şi zona de investiţii imobiliare conexe se menţine încă pe linia de plutire.

Pe de altă parte, în oraşele mici, în mediul rural, casele se vor ieftini pe măsură ce oamenii îşi vor dori să plece către un trai mai bun, către un salariu mai mare, în marile oraşe. Preţurile imobiliarelor nu vor scădea, aşa cum se aşteaptă mulţi, ci vor creşte într-un orizont de 5-10 ani. E de ajuns să ne uităm la evoluţia pieţelor imobiliare din regiune şi să facem o corelaţie cu creşterea nivelului de trai şi cu efectele fenomenului enclavizării economice”, a explicat Adrian Negrescu.

Cititi mai multe detalii pe newsweek.ro

Comentarii