De Business

Punem punctul pe știi

Preţurile la energie şi gaze vor fi plafonate. Care este schema agreată în coaliţia de guvernare?

vineri, 18 martie 2022, 09:14
2 MIN
 Preţurile la energie şi gaze vor fi plafonate. Care este schema agreată în coaliţia de guvernare?

Noile măsuri de sprijin pentru plata facturilor la gaze şi energie electrică au fost agreate de coaliţia de guvernare.

Pentru un an de zile, pentru gospodării, tarifele ar urma să fie plafonate, în funcţie de consumul lunar, în timp ce companiile şi instituţiile publice vor da ceva mai mult. Ordonanţa ar putea să fie aprobată vineri, în şedinţa de Guvern, astfel încât de la 1 aprilie să intre în vigoare. Prin noua schemă de sprijin preţurile la energie electrică şi gaze naturale ar urma să fie plafonate, însă nu vor mai fi aplicate şi compensări, ca până acum.

De la 1 aprilie, pentru energie electrică, cei care au un consum lunar mai mic sau egal cu 100 kwh vor plăti cel mult 68 de bani/kwh. 80 de bani este preţul pentru cei care consumă între 100 şi 300 de kwh pe lună. Pentru companii şi instituţii, tariful maxim va fi de 1 leu/kwh, cu TVA inclus.

Pentru gazele naturale, consumatorii casnici vor plăti cel mult 31 de bani pe kwh, iar companiile 37 de bani. Cu alte cuvinte, sunt aproximativ aceleaşi costuri ca în prezent. Proiectul de ordonanţă nu a fost pus încă în dezbatere publică şi nu este exclus să mai sufere modificări.

Pot fi şi situaţii în care facturile vor fi mai mari. De exemplu, în luna februarie, un consumator a plătit pentru factura la energie electrică 72 de lei, cu un cost de 68 de bani pe kwh, după ce au fost aplicate plafonările şi compensările actuale. Cum consumul este mai mare de 100 de kwh, de la 1 aprilie va plăti mai mult, adică 85 de lei. La gazele naturale, pe de altă parte, mulţi consumatori plătesc acum mai puţin decât noul plafon, adică în jur de 25 de bani pe kwh.

Liderii politici ar urma să anunţe şi o supraimpozitare a companiilor din energie, în încercarea de a reduce cheltuielile bugetare pentru aceste măsuri de sprijin. În urma discuţiilor dintre ministrul Energiei şi cel al Finanţelor, impactul bugetar ar ajunge la 5 miliarde de lei.

Citiţi materialul integral pe stirileproTV.ro

Comentarii