Primăria susține că banda unică din Nicolina a scăzut drastic numărul de accidente din Iași

miercuri, 03 mai 2023, 10:39
2 MIN
 Primăria susține că banda unică din Nicolina a scăzut drastic numărul de accidente din Iași

Oficialii Primăriei au prezentat pe pagina de Facebook a instituției mai multe date privind evoluția numărului de accidente care au avut loc în Nicolina, date din raportul Poliției Rutiere. Concluzia acestora fost că popicele au avut un rol determinant în scăderea evenimentelor rutiere nedorite.

Postare Primăria Iași: 

Potrivit unui raport al Poliției Rutiere Iași, în perioada 1 iunie 2018 – 31 decembrie 2019 pe șoseaua Nicolina s-au produs 106 accidente rutiere soldate cu victime omenești, din care 35 de accidente grave care au determinat decesul a 4 persoane, rănirea gravă a 32 de persoane și rănirea ușoară a 5, precum și 71 de accidente ușoare care au determinat rănirea ușoară a 83 de persoane.
În perioada 1 ianuarie 2020 – 1 iunie 2021 pe aceeași arteră s-au produs 60 de accidente rutiere soldate cu victime, din care 9 accidente grave care au determinat decesul a 2 persoane, rănirea gravă a 7 și rănirea ușoară a 5, precum și 51 de accidente ușoare soldate cu rănirea ușoară a 57 de persoane.
Este de subliniat faptul că în anii 2020 și 2021 circulația vehiculelor și a persoanelor a fost restricționată ca urmare a măsurilor dispuse în perioada pandemiei de COVID -19. La reducerea traficului rutier în cei doi ani menționați a contribuit și faptul că în intervale considerabile de timp elevii și o parte dintre angajați au învățat sau, respectiv, au lucrat online.
În perioada iulie – noiembrie 2021 municipalitatea a amenajat o bandă unică (dedicată) pentru mijloacele de transport în comun (tramvaie, autobuze, taxiuri) din Podu Roș până la rondul de tramvai de la capătul zonei CUG.
Banda unică a dus nu numai la reducerea semnificativă a timpului petrecut de călători cu mijloacele de transport public între Podu Roș și CUG, ci și la scăderea numărului de accidente grave soldate cu victime. 
Astfel, în perioada 1 iunie 2021 – 31 decembrie 2022 pe șoseaua Nicolina s-au produs 88 de accidente rutiere soldate cu victime, din care 10 accidente grave care au determinat decesul a 3 persoane și rănirea gravă a 7, precum și 78 de accidente ușoare care au determinat rănirea ușoară a 87 de persoane. 
Ținând cont și de faptul că numărul autovehiculelor și, în special, al autoturismelor înmatriculate în Municipiul Iași sau care tranzitează orașul a crescut cu câteva zeci de mii în ultimii ani, se poate concluziona că banda unică a dus și la reducerea numărului de accidente rutiere grave, deci a salvat vieți!

Comentarii