După ce a dat 4 milioane de lei pe o clădire degradată

Primăria vrea sa mai „toace” inca 16 milioane ca să reabiliteze Casa Callimachi

sâmbătă, 03 august 2019, 01:50
2 MIN
 Primăria vrea sa mai „toace” inca 16 milioane ca să reabiliteze Casa Callimachi

Municipalitatea caută parteneri pentru restaurarea Casei Calimah Ghika, monument istoric de pe str. Cuza Vodă achiziţionat recent de instituţie. Primăria vrea să acceseze finanţare în cadrul unui program intitulat „RO-Cultura“ şi are nevoie de un partener care poate fi organizaţie neguvernamentală, societate comercială sau societate cooperativă. 

Conform unui anunţ publicat de municipalitate, partenerul va fi implicat atât în faza de pregătire a proiectului, cât şi în cea de implementare efectivă. Selecţia se va face în baza unui punctaj care va fi stabilit în funcţie de experienţa partenerului în derularea de proiecte şi/sau acţiuni culturale, experţii cu calificare şi expertiză relevante pentru punerea în valoare a unui imobil de patrimoniu şi, nu în ultimul rând, experienţă în elaborarea de analize, studii, rapoarte şi documente.

Cei interesaţi îşi pot depune dosarul până cel târziu pe 12 august la sediul Primăriei Iaşi, rezultatele finale ale selecţiei fiind programate pentru 23 august. „Obiectivul general al proiectului constă în restaurarea şi revitalizarea monumentului istoric Casa Calimah Ghika şi consolidarea dezvoltării economice şi sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural şi managementul patrimoniului cultural“, se arată în anunţul Primăriei. Oficialii instituţiei spun că proiectul urmăreşte să contribuie la restaurarea patrimoniului cultural într-un mod inovativ prin promovarea unor noi modele de guvernanţă participativă şi a unei abordări integrate.

Primăria a achiziţionat Casa Calimah Ghika în 2017 pentru suma de 3,7 milioane lei, fără TVA. Inclusiv liberalii au votat atunci proiectul, dar cu condiţia ca monumentul să devină un Muzeu dedicat Centenarului. Ulterior, o expertiză tehnică a arătat că imobilul nu se află în cele mai bune condiţii astfel că pentru restaurarea monumentului a fost estimat un cost total de peste 17 milioane lei. Prin intermediul programului „RO-Cultura“ sunt finanţate proiecte culturale cu fonduri nerambursabile. Apelul de proiecte intitulat „Restaurare şi revitalizarea monumentelor istorice“ a fost lansat în luna iunie 2019 şi are care termen limită de depunere ziua de 8 octombrie. Bugetul programului este unul limitat, de 16 milioane euro, iar suma maximă care poate fi acordată pentru un proiect este 2 milioane euro (80% din totalul costurilor eligibile ale proiectului).

Comentarii