Primarul Chișinăului, primit cu onoruri de politicieni importanți din România, finanțat de Kremlin pentru destabilizarea Moldovei

vineri, 28 octombrie 2022, 10:37
3 MIN
 Primarul Chișinăului, primit cu onoruri de politicieni importanți din România, finanțat de Kremlin pentru destabilizarea Moldovei

Partidul lansat de primarul Chișinăului, Ion Ceban, Mișcarea Alternativa Națională (MAN), ar fi finanțat de Kremlin pentru a destabiliza Republica Moldova, arată un raport al Trezoreriei SUA, care a pus pe lista de sancțiuni mai mulți oligarhi de peste Prut.

Ion Ceban ar avea în România legături cu politicieni relevanți, printre care fostul primar al Sectorului 1, Dan Tudorache, astăzi deputat PSD, sau primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Într-o vizită pe care a efectuat-o în România la începutul acestui an, edilul Chișinăului a fost primit de către Marcel Ciolacu (președintele PSD și al Camerei Deputaților) și senatorul PSD Paul Stănescu, miniștrii Cseke Attila și Alexandru Rafila, Hubert Thuma (președintele CJ Ilfov), Ionel Arsene (șeful CJ Neamț), Petre Neagu (președintele Consiliului Județean Buzău).

Emil Boc (Cluj), Mihai Chirica (Iași), Radu Mihaiu (Sectorul 2), Robert Negoiță (Sectorul 3), Cristian Piedone (fost primar al Sectorului 5, acum la închisoare), Soós Zoltán (Târgul Mureș), Gabriel Pleșa (Alba Iulia), Tiberiu Iacob-Ridzi (Petroşani), Florin Oancea (Deva) sunt alți primari cu care s-a întâlnit Ion Ceban, potrivit unei liste realizată de G4 Media.

Politicianul moldovean care a făcut carieră inițial în partidul pro-rus condus de Vladimir Voronin și Igor Dodon. La rândul său a avut poziții politice pro-Putin și pro-Moscova.

Una dintre principalele întâlniri ale lui Ion Ceban a fost cu Marcel Ciolacu și Paul Stănescu. După această întrevedere, primarul Chișinăului a scris pe Facebook că printre subiectele discutate s-au numărat „lansarea și perspectivele Mișcării Alternativa Națională”, partid menționat acum de SUA ca fiind finanțat de Kremlin.

Controversele din jurul lui Ion Ceban erau cunoscute politicienilor români la momentul vizitei respective. Cu unii, de altfel, colaborase direct.

„[Dan] Tudorache, fostul primar PSD de sector 1, era principal contact politic la Bucureşti al primarului socialist Iv Ceban (Ion Ceban- n.red.) şi sprijinitor al grupului VEGO  (SC Vego Concept Engineering SRL din București- n.red.), autor de PUZ-uri mânărite, anulate acum în instanţe. VEGO e vedetă la Chişinău, unde a făcut oferta bizară de a realiza gratis Planul de Urbanism General (PUG) al oraşului, adică strategia de dezvoltare pe termen lung. Foarte probabil a ajuns acolo pe filiera PSD-PSRM”, a acuzat și Sorin Ioniță, expert pe Republica Moldova la Expert Forum.

Spargeri organizate de agenți ruși, puse pe seama refugiaților ucraineni

După plecarea, în 2021, din formațiunea socialiștilor lui Igor Dodon, Ion Ceban a virat-o către o politică pro-românească și pro-europeană. Schimbarea de abordare a partidului pe care l-a înființat, Mișcarea Alternativa Națională, nu este crezută de către Trezorerie SUA.

„Deși eforturile de a influența alegerile din 2020 și 2021 din Moldova au eșuat, Kremlinul continuă să organizeze acțiuni pentru a readuce la putere un guvern pro-rus.

Recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită politică pro-rusă a Moldovei, echipa lui Gudilin (Yuriy Igorevici Gudilin, personaj aflat pe lista de sancțiuni a SUA – n.r.) a oferit sprijin unui grup politic de opoziție, Mișcarea Alternativă Națională (MAN).

Aceste eforturi de influență sunt strâns coordonate cu utilizarea energiei de către Moscova ca armă politică împotriva guvernului Republicii Moldova.

Printre eforturile sale de a submina guvernul, echipa lui Gudilin a plănuit să angajeze o echipă permanentă pentru a posta comentarii pe rețelele de socializare și transmisiuni online. Gudilin a lucrat cu un manager al Agenției de Cercetare pe Internet, sancționată de SUA, pentru a înființa această «fabrică de troli»”, se arată în raportul american.

Mai mult, pe presshub

Comentarii