Primarul plătește lăutari cu zeci de mii de euro, dar nu dă un ban pe naveta profesorilor

sâmbătă, 31 august 2019, 01:59
3 MIN
 Primarul plătește lăutari cu zeci de mii de euro, dar nu dă un ban pe naveta profesorilor

USLIP, care ameninţă că va da în judecată primarul, spune că situaţia de la Schitu Duca, cu restanţe la navetă de un an, este unică în judeţ. Edilul şef se plânge că nu are bani, promiţând că îi va plăti până în decembrie. La Zilele Comunei a avut însă bani ca să îl aducă pe Nicolae Botgros şi trupa sa, cu 10.000 de euro, spun localnicii

Sindicatele din învăţământ ameninţă Primăria Schitu Duca cu un proces, în cazul în care nu achită profesorilor sumele datorate pentru decontul transportului. Conform reprezentanţilor Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, cele câteva zeci de cadre didactice aflate în această situaţie nu au primit banii care li se cuveneau de aproximativ un an, fiind vorba de zeci de mii de lei. Primarul din Schitu Duca menţionează că nu a avut bani la buget până în acest moment, şi îi asigură pe profesori că, la fel ca şi în anii trecuţi, îşi vor primi banii până la finalul anului calendaristic, plăţile urmând să înceapă din octombrie. 
 
Reprezentanţii USLIP se plâng de faptul că situaţia de la Schitu Duca este unică în judeţ. Preşedintele USLIP menţionează că mai există exemple de primării care nu sunt la zi cu plăţile, însă este vorba de întârzieri de o lună sau două, nu de un an. Primarul comunei, una dintre cele mai proaspete din judeţ, pune întârzierile pe seama unor rectificări bugetare, menţionând că a avut mereu în atenţie buna desfăşurare a activităţii şcolare. „Din moment ce toate celelalte comune din judeţ au putut să îşi achite aceste responsabilităţi, iar Primăria Schitu Duca nu a făcut acest lucru, consider că motivele invocate nu pot fi valide“, explică preşedintele USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă. Şeful de sindicat subliniază că sunt afectaţi aproximativ 30 de profesori, iar fiecare profesor are de primit câteva mii de lei. „În cazul în care plăţile nu vor fi efectuate până la mijlocul lunii septembrie, atunci vom fi nevoiţi să acţionăm în instanţă. Având în vedere că nu este o situaţie generală, ci este vorba de o singură comună din judeţ, şi care nu poate fi considerată săracă, atunci poate fi considerată rea-voinţă. Nu este ceva nou la Schitu Duca, am mai avut probleme în trecut în aceeaşi localitate“, completează Laviniu Lăcustă.
 
De cealaltă parte, primarul menţionează că sindicatele nu sunt înţelegătoare şi că situaţia a fost creată de rectificări bugetare. De asemenea, el subliniază că în fiecare an au fost achitate sumele pentru transport, iar în următoarele patru luni profesorii îşi vor primi toţi banii. „În fiecare an la Schitu Duca s-a primit naveta. Mai avem încă patru luni de zile până la sfârşitul anului bugetar, iar de 16 ani de când sunt primar aceşti bani au fost achitaţi mereu. Anul acesta am primit însă o rectificare de buget, şi nu a fost aşa cum trebuia. Aşa că mai aşteptăm până la începutul lunii octombrie. La noi în comună este mai dificil, pentru că avem şi un număr mare de profesori navetişti, faţă de celelalte comune. Noi suntem dependenţi 99% de bugetul naţional, şi chiar ieri am avut şedinţă de consiliu, unde am alocat 40.000 de lei pentru şcoli, pentru achiziţia de lemne. Consider că este mai important lemnul pentru copii pentru că vine iarna, iar începând din octombrie achităm şi naveta“, a declarat primarul Mihai Mihalache.
 
Conform localnicilor de la Schitu Duca, de Zilele Comunei a fost adus artistul Nicolae Botgros, însoţit de orchestra sa, suma plătită de primărie doar pentru artist fiind de 10.000 de euro. Show-ul din iulie a fost prezentat de Ionuţ Dolănescu, evoluând pe scenă cu cunoscuţii Ion Paladi şi Nicolae Botgros, alături de orchestra „Lăutarii“. 
 
Primarul Mihai Mihalache: „Am primit o rectificare de buget, şi nu a fost aşa cum trebuia. Aşa că mai aşteptăm“

Comentarii