Primele semne ale crizei financiare din Primărie: sute de angajaţi care-şi primesc salariile cu întârziere

sâmbătă, 16 decembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Primele semne ale crizei financiare din Primărie: sute de angajaţi care-şi primesc salariile cu întârziere

Angajaţii unei societăţi ai Primăriei şi-au primit cu întârziere salariile. Situaţia este o consecinţă a unei crize financiare prin care municipalitatea ieşeană a trecut în acest an. Aşa cum ZDI relata recent, Primăria avea, la finalul lunii septembrie, plăţi restanţe către terţi de circa 10 milioane euro.

Din informaţiile ZDI, angajaţii Termo Service au intrat în posesia salariilor în cursul zilei de vineri; deşi a existat o singură zi de întârziere, situaţia a creat tensiuni în rândul salariaţilor, fiind binecunoscută starea financiară a Primăriei Iaşi.

În cursul zilei de joi, angajaţii nu erau siguri de momentul în care urma să le fie viraţi banii: potrivit unor salariaţi ai societăţii, disponibilităţile financiare erau doar de 800.000 lei faţă de un necesar de 3,2 milioane lei, sumă ce cuprinde toate costurile aferente salariului (inclusiv plăţile către stat). Ulterior, în dimineaţa zilei de vineri, angajaţii au fost informaţi de sindicat că vor încasa banii în cursul zilei (ceea ce s-a şi întâmplat), în timp ce primele de pensionare, tichetele de masă şi prima de Crăciun ar urma să fie livrate săptămâna viitoare.

Termo Service a estimat pentru anul în curs venituri de circa 55 milioane lei, buget care asigură, aproape în totalitate, cheltuielile cu personalul (90%). Societatea asigură managementul sistemului de termoficare de la plecarea Veolia, dar, prin decizia Primăriei, a preluat şi angajaţii. Faţă de anul 2022, cheltuielile de natură salarială ale Termo Service au crescut cu 22%. Însă, creşterea nu s-a simţit în mod neapărat şi la salarii.

„Câştigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială şi a Legii anuale a bugetului de stat (lei/persoană) estimat pentru anul 2023 (5.422 lei/persoană) prezintă o diminuare cu 4,22% comparativ cu cel preliminat pentru anul 2022 (5.661 lei/persoană)”, se precizează în bugetul pe anul 2023 al Termo Service.

Societatea subordonată Primăriei are în jur de 550 de angajaţi, în creştere faţă de anul trecut, când Termo Service a avut 512 de salariaţi.

Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Comentarii