Probleme serioase în China. Cea mai mare companie de imobiliare, după vânzări, forţată să intre în lichidare

luni, 29 ianuarie 2024, 11:39
4 MIN
 Probleme serioase în China. Cea mai mare companie de imobiliare, după vânzări, forţată să intre în lichidare

Grupul imobiliar China Evergrande a primit ordin de lichidare de către un tribunal din Hong Kong, punând capăt unei povești care a durat ani de zile pentru o companie a cărei incapacitate de plată a avut repercusiuni asupra celei de-a doua economii ca mărime din lume.

Ordinul de lichidare a fost emis în ciuda eforturilor de ultim moment ale creditorilor companiei de a ajunge la un acord în weekend, conform persoanelor familiarizate cu situația. Acesta vine după mai bine de doi ani de la momentul în care compania nu a mai putut plăti obligațiunile sale în dolari, devenind unul dintre primii domino-uri care au căzut în sectorul imobiliar problematic al Chinei.

"Este momentul ca tribunalul să spună că este suficient", a declarat judecătorul Linda Chan în Curtea Înaltă din Hong Kong.
Judecătoarea a spus că Evergrande a primit o amânare în luna decembrie pentru a propune un nou plan de restructurare, pentru a solicita comentariile creditorilor și pentru a obține o opinie legală asupra propunerii. "Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat", a adăugat Chan.

Avocatul Evergrande a pledat pentru o nouă amânare, argumentând că un ordin imediat de lichidare ar afecta valoarea activelor și subsidiarelor offshore ale companiei, afectând astfel rata potențială de recuperare pentru creditorii săi. Însă avocatul principal al grupului de creditori a susținut că Evergrande nu a negociat cu ei în bună-credință, iar judecătorul a fost de acord.

Lichidarea Evergrande este susceptibilă să trimită o altă undă de șoc în industria imobiliară chineză, care a văzut deja prăbușirea a zeci de dezvoltatori în ultimii doi ani, pe măsură ce băncile retrăgeau finanțarea și valorile proprietăților suferiseră o corectare drastică.

Compania a fost cândva cel mai mare dezvoltator imobiliar din China după vânzări. Dar, cu datorii în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, Evergrande nu a mai plătit datoriile de peste doi ani și a fost în negocieri pentru restructurare cu creditorii săi de atunci.

Ordinul tribunalului va oferi creditorilor controlul asupra companiei-mamă Evergrande și le va permite să lichideze toate afacerile acesteia.
Tribunalul va numi acum un lichidator pentru compania-mamă a Evergrande. Lichidatorul va avea puterea de a prelua toate subsidiarele Evergrande din întreaga lume, inclusiv cele din China, și de a vinde activele companiei pentru a-și plăti datoriile.

Mare parte din activele Evergrande au fost deja vândute, confiscate de creditori sau blocate de instanțele chineze. Obligațiunile în dolari ale dezvoltatorului au fost cotate la mai puțin de 2 cenți pentru fiecare dolar vineri.

Acțiunile China Evergrande și ale subsidiarelor sale listate au fost oprite din tranzacționare în mijlocul dimineții la Hong Kong. Acțiunile Evergrande au scăzut cu 21% înainte de întreruperea tranzacționării, după ce Wall Street Journal a publicat un articol în care se menționa că negocierile s-au prăbușit.
O problemă nerezolvată este extinderea puterii legale a lichidatorului din Hong Kong în China continentală. În ultimul timp, instanțele din China au început să recunoască autoritatea legală a lichidatorilor din jurisdicții precum Hong Kong, unde este listată compania-mamă Evergrande. În 2022, un tribunal din Shenzhen a recunoscut autoritatea unui lichidator numit de un tribunal din Hong Kong în reorganizarea Samson Paper.

Audierea pentru lichidarea Evergrande a fost amânată de mai multe ori după ce Top Shine Global, unul dintre creditorii externi ai Evergrande, a depus o petiție pentru lichidarea companiei în iunie 2022. Regulatorii chinezi au blocat un acord anterior de restructurare după ce au interzis Evergrande să emită noi valori mobiliare, ceea ce era o caracteristică cheie a planului.

Incidentul de neplată al Evergrande a fost un moment de cotitură pentru industria imobiliară chineză și a alimentat o criză de lichiditate în sector. Începând de atunci, peste 50 de dezvoltatori au intrat în incapacitate de plată, iar mii de oameni din sector și-au pierdut locurile de muncă.

Sunac China, un alt dezvoltator mare care a intrat în incapacitate de plată, a încheiat restructurarea la sfârșitul anului trecut, oferind un ghid pentru ceilalți. Sunac a primit aprobarea de la investitori care dețin 98,3% din obligațiunile sale străine.

Crisa a lovit economia Chinei. Sectorul imobiliar și industriile conexe obișnuiau să fie un motor important al creșterii economice a țării și contribuiau cu aproximativ o patime la produsul intern brut. Acum, industria trage în jos economia, iar recesiunea din domeniul imobiliar din China pare să continue ani de zile.

Datele noi privind performanța sectorului în 2023 arată o imagine disperată, iar economiștii spun că declinul, aflat acum în al patrulea an, se pregătește să devină și mai sever.

Vânzările de locuințe noi construite în China au scăzut cu 6% anul trecut, revenind la un nivel nevăzut din 2016, conform biroului de statistică din China. Prețurile scad, chiar și în cele mai bogate orașe ale țării. Guvernele locale chineze au pierdut o sursă majoră de venituri pe măsură ce vânzările de terenuri au scăzut abrupt.

Traducere din The Wall Street Journal

Comentarii