Procedură în premieră la Iaşi: un pacient care nu putea fi resuscitat cu şoc electric a fost trecut pe un plămân artificial

joi, 17 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Procedură în premieră la Iaşi: un pacient care nu putea fi resuscitat cu şoc electric a fost trecut pe un plămân artificial

Zilele trecute a fost realizată în premieră procedura ECMO în resuscitare pentru salvarea unui pacient de 53 de ani din Iaşi. 

Premiera a fost posibilă în cadrul proiectului de cercetare CENEMED, desfăşurat sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie Iaşi. ECMO este o tehnică extracorporală de acordare a unui suport cardiac şi respirator prelungit persoanelor a căror inimă şi plămâni nu sunt în măsură să asigure o cantitate adecvată de schimb de gaze sau de perfuzie pentru a menţine viaţa.

Dispozitivul utilizat este un oxigenator cu membrană, cunoscut şi sub numele de plămân artificial.

„Pacientul a fost resuscitat întâi în prespital, apoi în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU), s-a aplicat şoc electric pentru fibrilaţie ventriculară, dar fără să reuşim repornirea cordului. Atunci funcţia lui a fost trecută pe un aparat de circulaţie extracorporeală şi oxigenarea s-a reluat. Va fi preluat de secţia ATI”, a declarat prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, managerul proiectului CENEMED.

Pentru această procedură, echipa de proiect pe medicină de urgenţă, formată din cercetători şi doctoranzi din domeniile medicină de urgenţă şi terapie intensivă, s-a pregătit atât la Spitalul Clinic din Regensburg, Germania, cât şi la Iaşi, în cadrul CENEMED.

„Este prima dată când se foloseşte în regiunea de Nord-Est şi pentru prima dată cu dublu scop, medical şi de cercetare, în timpul resuscitării cardiopulmonare. În România suntem al doilea centru de medicină de urgenţă care am utilizat această tehnică, după Oradea, care a folosit-o însă la pacienţii COVID în stare gravă, cu insuficienţă respiratorie”, a mai precizat prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu.

Obiectivul CENEMED este creşterea capacităţii de cercetare-dezvoltare şi de transfer de cunoştinţe a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi prin crearea unui centru multidisciplinar de cercetare în domeniile: urgenţe cardiovasculare şi toxicologice, oncologie pelvină, imunologie şi genetică, nefropatologie şi gastroenterohepatologie, cu scopul de a cerceta metode diagnostice şi mijloace terapeutice personalizate pentru patologia din aria de interes, capabile să crească supravieţuirea şi să îmbunătăţească calitatea vieţii pacienţilor din regiunea de Nord-Est. 

Comentarii