Procedura pentru admiterea la liceu a elevilor premianți la olimpiade școlare naționale și internaționale fără susținerea Evaluării Naționale

vineri, 08 martie 2024, 14:58
2 MIN
 Procedura pentru admiterea la liceu a elevilor premianți la olimpiade școlare naționale și internaționale fără susținerea Evaluării Naționale

Ministerul Educației anunță că a fost publicată în Monitorul Oficial Metodologia de înscriere în clasa a IX-a, în anul școlar 2024-2025, a elevilor care au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de minister sau au obținut premiile I, II sau III la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației.

Absolvenții din seria curentă care doresc să participe la admiterea în învățământul liceal, învățământ profesional și învățământ dual, pentru anul școlar 2024-2025, pe baza performanțelor deosebite obținute la olimpiadele naționale sau la competițiile internaționale, pe parcursul gimnaziului, pot participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a, într-un singur județ, fără susținerea Evaluării Naționale și fără susținerea probelor de aptitudini, respectiv a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și respectiv, fără a li se calcula media de admitere, explică ministerul.

Lista cuprinde 52 de olimpiade școlare naționale și 23 de olimpiade internaționale de la ale căror premii I sau I/II/III respectiv sunt luate în considerare pentru a intra la liceu fără Evaluare Națională. .

Dosarele elevilor trebuie să conțină o cerere pentru înscrierea în învățământul liceal/ învățământul profesional și învățământul dual, pentru anul școlar 2024-2025, pe baza performanțelor deosebite obținute la olimpiadele naționale sau la competițiile internaționale obținute pe parcursul gimnaziului, cu exprimarea unei opțiuni privind filiera/profilul/specializarea/domeniul de pregătire profesională și unitatea de învățământ liceal, respectiv unitatea de învățământ care are ofertă educațională pentru învățământ profesional sau învățământ dual; documentele doveditoare ale premiilor obținute, precizate la art. 1 alin. (1), în original și în copie; cartea de identitate (dacă este cazul) și certificatul de naștere; foaia matricolă pentru clasele V-VIII (cu calculul mediei generale) și fișa medicală, în original și în copie.

Termenul până la care se vor realiza înscrierea și repartizarea la liceu a elevilor cu premii la olimpiade este 31 august 2024.

Anul trecut, cinci absolvenți de gimnaziu din județul Suceava care au realizat performanțe deosebite la olimpiade școlare naționale și internaționale au fost repartizați în clasa a IX-a la liceele și specializările alese de ei fără să susțină Evaluarea Națională

Comentarii