Culisele unui concurs de şef de secţie

Proces cu miză importantă între un medic şi Spitalul de Copii

joi, 14 noiembrie 2019, 02:50
3 MIN
 Proces cu miză importantă între un medic şi Spitalul de Copii

Doctorul Smaranda Diaconescu a a contestat legalitatea unui concurs pentru o funcţie de şef de secţie. Judecătorii spun, în esenţă, că medicul are dreptate, însă chiar şi aşa nu îi pot da dreptate din cauza unor chichiţe procedural.

Litigiul dintre medicul Smaranda Diaconescu şi Spitalul Clinic de Copii „Sfânta Maria“ urmează să se reia, la Curtea de Apel Iaşi, dosarul fiind înregistrat la această instanţă acum câteva zile. Diaconescu a pierdut, în primă instanţă, procesul intentat spitalului, mărul discordiei dintre cele două părţi fiind reprezentat de un concurs organizat de spital la începutul acestui an. Potrivit motivării primei instanţe, Spitalul de Copii a scos la concurs, în ianuarie, mai multe funcţii, una dintre acestea fiind cea de şef Secţie Clinica Gastronenterologie. Printre altele, una dintre condiţiile impuse pentru participarea la concurs era ca pretendenţii să aibă o vechime de cel puţin 5 ani în specialitatea postului. Pe 6 februarie 2019, Comisia de analiză a dosarelor a constatat, în cazul Smarandei Diaconescu, că aceasta ar avea dosarul incomplet, dosarul ei fiind respins pe motiv că lipseşte documentul care demonstrează vechimea. Smaranda Diaconescu a cerut Tribunalului să anuleze decizia de numire a Comisiei de analiză a dosarelor, precum şi anularea anunţurilor prin care dosarul său a fost respins.

Ce a susţinut medicul

Doctoriţa a susţinut în documentele adresate judecătorilor că specializarea care ar fi trebuit a fi fost luată în calcul atunci când s-a stabilit eligibilitatea dosarului este cea de pediatrie, şi nu de gastrostroenterologie. „Aplicarea unui criteriu privitor la deţinerea vechimii în specialitatea gastroenterologie exclude a priori toti medicii pediatri din cadrul Spitalului, dat fiind specializarea acestuia, dar şi raportat la specificitatea specializării în Gastroenterologie (specializare concentrata exclusiv pe patologia adultului) (…) Specializarea din cadrul Spitalului în secţia clinică de Gastroenterologie nu va putea fi decât în domeniul pediatrie, domeniul de specializare în domeniul gastroenterologie-pediatrică fiind introdus ca şi specializare distinctă şi recunoscuta abia în luna ianua­rie 2019“, se arată în documentele depuse la Tribunal. Instanţa nu a ţinut însă cont de argumentele doctoriţei. „Reclamanta a obţinut titlul de medic specialist în specialitatea gastroenterologie prin OMS nr 721/04.06.2018, de la data emiterii ordinului începand sa fie calculata vechimea în aceasta specialitate, în consecinţă la data înscrierii la concurs reclamanta avea o vechime în specialitatea gastroenterologie de aproximativ 7 luni, insuficientă pentru ocuparea postului de şef de secţie“, au stabilit judecătorii. Judecătorii invocă totuşi în motivare că „este absolut necesar“ ca reprezentanţii spitalului să clarifice despre ce specialitate este vorba în privinţa criteriului celor cinci ani de experienţă. „Soluţia de reluare a concursului este justificată“, au precizat judecătorii de la Tribunal. Instanţa a respins şi cererea doctoriţei de a primi daune morale de 50.000 de lei de la spital. Smaranda Diaconescu ocupă, în prezent, funcţia de şef al Secţiei de Gastroneterologie, însă cu titlu interimar, potrivit datelor publice de pe site-ul spitalului.

De menţionat că, în timpul procesului, Ministerul Sănătăţii a furnizat un punct de vedere conform căruia „gastroenterologia este o specialitate pentru adulţi şi Secţia Clinică de Gastroenterologie funcţionează în cadrul Spitalului de Copii, drept pentru care ar trebui luată în considerare vechimea în specialitatea pediatrie.“ Chiar şi aşa, Tribunalul a considerat că nu poate admite cererea doctoriţei „având în vedere că este vorba de un act emis ulterior procedurii contestate, iar actele administrative nu produc efecte retroactiv.“ 

Comentarii