Procurorul Daniel Horodniceanu, cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară după ce i-a certat pe polițiștii care l-au oprit în trafic. O premieră în magistratura din România

miercuri, 14 iunie 2023, 09:39
2 MIN
 Procurorul Daniel Horodniceanu, cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară după ce i-a certat pe polițiștii care l-au oprit în trafic. O premieră în magistratura din România

Procurorul Daniel Horodniceanu, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și fost șef al DIICOT, este cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară, după ce în luna mai a fost oprit în trafic de poliţiştii ieşeni, moment în care i-a întrebat dacă ştiu cine este şi a ameninţat totodată că va lua legătura cu şeful Poliției Iași, scrie Hotnews. Este pentru prima dată când un membru CSM este cercetat de Inspecția Judiciară.

„Inspecția Judiciară a dispus începerea cercetării disciplinare prealabile față de domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu.

Cercetarea disciplinară este o etapă confidenţială şi obligatorie a procedurii disciplinare, în cadrul căreia se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenţei sau inexistenţei vinovăţiei magistratului cercetat disciplinar.
La finalizarea cercetării disciplinare, în funcție de rezultatul verificărilor, inspectorii judiciari pot dispune fie admiterea sesizării, prin exercitarea acţiunii disciplinare si sesizarea Secţiei pentru procurori in materie disciplinara a CSM, fie respingerea sesizării in cazul in care se constata ca nu sunt îndeplinite condiţiile pentru exercitarea acţiunii disciplinare”, a comunicat Inspecția Judiciară pentru HotNews.ro.
În 8 mai, CSM anunțase că Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu și va face verificări în cazul lui Daniel Horodniceanu, în urma incidentului din trafic.

VIDEO „Dar de ce nu mă cunoaşteţi oare?”

Daniel Horodniceanu a fost oprit în trafic de poliţiştii dintr-o comună din judeţul Iaşi pe motiv că a depășit viteza legală și pentru că nu ar fi semnalizat că intenţionează să facă o depăşire.

Într-o înregistrare video distribuită în spaţiul public, se vede că Daniel Horodniceanu este vizibil deranjat că a fost în oprit în trafic, el întrebându-l pe unul dintre poliţişti dacă ştiu că este „procurorul şef Horodniceanu de la Crimă Organizată”. Poliţiştul a spus că nu îl cunoaşte, Horodniceanu întrebându-l: „Dar de ce nu mă cunoaşteţi oare?”.

Citește și: VIDEO: Procurorul Horodniceanu se comportă necontrolat, după ce a fost  oprit în trafic de un echipaj de la Poliţia Rurală

Horodniceanu fusese oprit pe un drum din judeţul Iaşi pentru că făcuse o depăşire fără a semnaliza corespunzător şi pentru că rula cu o viteză mai mare decât cea legală. Poliţistul i-a spus că nu îl amendează, ci doar i-a solicitat actele şi că a dorit să îi atragă atenţia privind greşelile comise în trafic.

„Am să vorbesc cu şeful IPJ”, l-a avertizat Daniel Horodniceanu pe poliţist. De asemenea, Horodniceanu a spus că este procuror de 25 de ani şi că este cunoscut de toţi poliţiştii din judeţul Iaşi.

Totodată, Daniel Horodniceanu i-a amintit agentului de poliţie că în 2016 a vorbit cu fostul ministru Gabriel Oprea pentru ca poliţiştii să primească 15% în plus la salariu.

Comentarii