Procurorul Lascu, replică acidă la adresa şefului DNA Marius Voineag

marți, 06 februarie 2024, 16:12
3 MIN
 Procurorul Lascu, replică acidă la adresa şefului DNA Marius Voineag

Procurorul Liviu Lascu, fostul şef al serviciului militar din DNA îndepărtat din funcţie de procurorul-şef Marius Voineag în timp ce instrumenta un dosar privind achiziţii făcute de SRI, contrazice într-un punct de vedere remis redacţiei G4Media afirmaţii făcute de Voineag într-un interviu. Astfel, procurorul Liviu Lascu arată că dosarul nu privea ”un plutonier SRI”, cum a spus Voineag în interviul pentru G4Media, ci 6 angajaţi SRI din care doi ofiţeri superiori.

De asemenea, Lascu arată că SRI a plătit produse de 2,4 milioane de lei, deşi mai bine de jumătate din produse nu au fost recepţionate. Procurorul Lascu a făcut precizările după ce Marius Voineag, şeful DNA, l-a criticat într-un interviu pentru G4Media pentru că ar fi condus ”prost” serviciul militar din DNA şi pentru că dosarul avea ca ţintă ”un plutonier din SRI”. ”Dacă vrem să validăm teze eroice că cineva-şi asumă şi-şi fixează o ţintă un plutonier de la SRI, înseamnă că e ok, validăm tezele astea eroice. Dar din punctul meu de vedere, serviciul militar era prost condus, una la mână. Şi clar era gestionat doar în virtutea unor puncte cheie. Adică stabilesc o ţintă, mă duc pe ea şi fac dosarul. În rest, pe la birou să ştiţi că stăteam destul de rar în perioada respectivă şi serviciul nu eu, ci şeful de la acel moment, nu putea fi condus serviciul militar din cadrul structurii centrale de la Cluj. Motiv pentru care mi-am asumat managerial, fără probleme, orice fel de schimbare la vremea respectivă, chiar dacă a apărut abruptă”, a declarat Voineag.

În replică, procurorul Liviu Lascu a făcut următoarele precizări pentru G4Media:

Despre dosarul achiziţiilor de la SRI:

”Obiectul acestui dosar îl constituia achiziţia de echipament pentru trupele de intervenţie ale S.R.I, care s-a făcut prin semnarea unui acord cadru cu o societate comercială din Bucureşti şi a 3 contracte subsecvente cu această societate; suma totală achitată integral până la data de 31.12.2022 de către S.R.I. a fost de aproximativ 2,4 milioane lei; au fost făcute plăţi în baza unor documente de recepţie semnate de angajaţi ai SRI care au atestat intrarea în întregime, în depozit, a echipamentului; din mijloacele de probă administrate în cauză (incluzând percheziţii şi ridicări de documente) a reieşit că până în luna martie 2023, o bună parte din numărul de repere achiziţionate, mai mult de jumătate, nu intraseră în mod fizic în depozit; în cauză au fost cercetaţi în calitate de suspecţi 6 angajaţi ai SRI, dintre care 2 ofiţeri superiori (şefi ai unor compartimente şi servicii), 1 subofiţer şi 3 angajaţi civili; suspecţii fuseseră membri, pe rând, ai celor 3 comisii de recepţie a echipamentului; în continuare, ar fi urmat să fie cercetaţi ofiţeri din cadrul serviciului financiar şi din conducerea unităţii, existând bănuiala legitimă că membrii comisiilor nu au acţionat în această manieră din proprie iniţiativă şi fără ştiinţa şefilor lor”.

Vezi mai multe detalii pe G4MEDIA; SURSA FOTO: bihoreanul.ro

 

Comentarii