Programul Casa Verde: ultimele noutăţi. Atenţie: înscrierea se face pe regiuni! Când vine rândul ieşenilor?

vineri, 05 mai 2023, 01:51
2 MIN
 Programul Casa Verde: ultimele noutăţi. Atenţie: înscrierea se face pe regiuni! Când vine rândul ieşenilor?

Ieşenii care vor să îşi monteze panouri fotovoltaice cu un ajutor financiar consistent de la stat se pot înscrie în programul Casa Verde Fotovoltaice în perioada 29-31 mai 2023, acestea fiind zilele în care se fac înscrierile în Regiunea Nord – Est (judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui). Se pot obţine maximum 20.000 de lei, bani care acoperă aproape 90% din cheltuielile investiţiei, condiţia finanţării fiind ca beneficiarul să suporte o contribuţie proprie de minim 2.000 de lei. Trebuie precizat faptul că sistemul poate fi montat doar la adresa din buletinul solicitantului. Din acest an pot cere bani de la stat şi bisericile pentru instalarea panourilor fotovoltaice.

 

Sesiunea de finanţare persoane fizice va începe pe 19 mai, ora 10:00, şi va continua până pe 26 iunie, ora 23:59, anunţă Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), însă înscrierile se fac pe regiuni anul acesta, pentru fiecare fiind alocate câte trei zile. Zilele de înscriere pentru unităţile de cult, indiferent de regiune, sunt între 27-29 iunie 2023.

Dacă înainte înscrierea persoanelor în programul Casa Verde se făcea de către instalatori, cei interesaţi „să pună mâna” pe banii de la stat trebuie ca în acest an să se înscrie singuri în program, prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie pe site-ul www.afm.ro.

Ieşenii care vor să se alăture beneficiarilor de panouri fotovoltaice trebuie să îşi aleagă un instalator validat de AFM, care urmează să publice zilele viitoare o listă cu instalatorii înscrişi în program. Sistemul de panouri fotovoltaice trebuie să aibă o putere minimă instalată de 3kW. Sunt firme din Iaşi care vând un sistem de această putere şi la preţul de 22.500 de lei, ceea ce înseamnă că beneficiarul ar trebui să mai plătească o diferenţă de 2.500 de lei. Cu o investiţie proprie de circa 9.000 de lei s-ar putea cumpăra un sistem de 4kW, care ar putea fi ofertat odată cu demararea programului Casa Verde şi la 29.000 de lei sau chiar mai mult. Pe de altă parte, cei care au nevoie de o putere mai mare a sistemului, de exemplu 5kW sau 6kW, trebuie să scoată din buzunar peste 10.000 de lei, un sistem de 6kW ajungând la firmele locale şi la circa 35.000 de lei.

Pentru persoane fizice este alocat un buget de aproximativ 279,5 milioane de lei la nivelul Regiunii Nord – Est, în timp ce bugetul total pentru unităţile de cult se ridică la 17,5 milioane de lei. În total, bugetul programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 este de 1,75 miliarde de lei.

Documentele pe care trebuie să le încarce solicitantul persoană fizică în aplicaţie sunt: actul de identitate solicitant, extras de carte funciară, certificat de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, cât şi copia cărţii funciare colective, doar pentru imobilele tip duplex.

Documentele pe care trebuie să le încarce solicitantul unitate de cult în aplicaţie sunt: certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, cât şi extras de carte funciară

Vezi aici Ghidul publicat în Monitorul Oficial

 

Comentarii