De Business

Punem punctul pe știi

Proiect ASF: Cât vor plăti proprietarii de maşini pentru poliţa RCA?

sâmbătă, 18 martie 2023, 16:17
2 MIN
 Proiect ASF: Cât vor plăti proprietarii de maşini pentru poliţa RCA?

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) are gata proiectul de plafonare a tarifelor RCA pe care îl va înainta luni Ministerului Finanţelor. Valentin Ionescu, director ASF, a declarat, într-o intervenţie la Digi24, că preţurile vor fi plafonate la nivelul lunii martie 2022, si se va renunţa şi la taxa de 1% pentru asigurători. ASF a anunţat oficial vineri că a decis să retragă autorizaţia de funcţionare şi să ceară în instanţă falimentul Euroins, conducerea companiei fiind preluată de Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA).

Asiguratorul ar avea nevoie de fonduri de 2,19 miliarde lei pentru cerinţa de capital de solvabilitate, spune autoritatea. Grupul bulgar Eurohold a reacţionat acuzând o preluare ostilă a activelor Euroins. La sfârşitul lunii ianuarie 2023, Euroins România avea 2,76 milioane de poliţe RCA active, potrivit informaţiilor HotNews.ro. Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) anunţă că a luat act de decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Euroins Romania Asigurare Reasigurare şi constatarea stării de insolvenţă a societăţii. FGA poate proceda la deschiderea dosarelor de daună în cazul Euroins începând de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial, la cererea oricărei persoane care invocă un drept de creanţă împotriva asiguratorului.

Tarifele RCA valabile in luna martie 2022

Potrivit legii, tot de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial al României, creditorii de asigurări ai Societăţii Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA pot depune cereri de plată la FGA sau cereri de restituire primă. Cererile de plată se pot depune până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. Pentru creanţele de asigurări născute ulterior rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de deschidere a procedurii de faliment, cererile de plată pot fi depuse în maximum 90 de zile de la data naşterii dreptului de creanţă al creditorului de asigurări.

Fondul de garantare a asiguraţilor va prelua evidenţele complete ale dosarelor de daună, precum şi evidenţele tehnico-operative şi contabile aferente acestora, în termen de 30 de zile de la data retragerii autorizaţiei de funcţionare a societăţii. După preluarea acestora, FGA va proceda la publicarea listelor potenţialilor creditori de asigurare.

Instrumentarea de către Fond a cererilor de plată se va face după preluarea evidenţelor complete ale dosarelor de daună precum şi a evidenţelor tehnico-operative şi contabile.

Potrivit legii, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, în termen de 60 de zile de la data publicării în MO al României a deciziei ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare. Plata despăgubirilor se va face în limita a 500.000 lei pentru o creanţă de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat de asigurătorul aflat în insolvenţă.

 

Comentarii