PROIECT Profesorii vor putea ieși mai repede la pensie – Ce condiții obligatorii trebuie să îndeplinească

luni, 13 decembrie 2021, 12:58
1 MIN
 PROIECT Profesorii vor putea ieși mai repede la pensie – Ce condiții obligatorii trebuie să îndeplinească

Vârsta de pensionare ar putea să scadă și în sistemul de învățământ, anunță Realitatea PLUS. Un proiect de lege aflat în dezbaterea Senatului prevede că profesorii s-ar putea pensiona cu 3 ani mai devreme decât prevede legea în prezent. 

Pentru a ieși mai devreme la pensie, profesorii trebuie să aibă o activitate  de cel putin 25 de ani în sistem. În prezent, cadrele didactice pot rămâne în activitate și 3 ani dupa implinirea vârstei de pensionare.

Condițiile sunt prevăzute în proiectul de lege depus la Senat de mai mulți parlamentari din partidele ce se află în prezent în coaliția de guvernare. Inițiatorii proiectului susțin că în acest fel s-ar crea echitate în sistemul de educație.

Dacă proiectul de lege va primi undă verde, ieșirea la pensie mai devreme se va extinde și la alte categorii de angajați, în construcții, de exemplu, potrivit Realitatea PLUS.

Proiectul pentru scurtarea vârstei de pensionare în anumite condiții a fost depus de 46 de parlamentari din partidele de la guvernare, astfel că sunt mari șanse pentru a trece de votul Parlamentului. Proiectul, depus în urmă cu o săptămână, se află pe ordinea de zi a Senatului.

Comentarii