Proiecte de salvare a mii de copii cu risc de abandon şcolar

joi, 03 mai 2018, 12:40
2 MIN
 Proiecte de salvare a mii de copii cu risc de abandon şcolar

Două proiecte destinate îmbunătăţirii condiţiilor de învăţare şi calităţii actului educaţional din comunităţi situate mai ales în mediul rural din Regiunea Nord-Est au primit, ieri, undă verde. 

Depuse în decembrie 2016 de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, proiectele cu o susţinere financiară totală de aproape 13 milioane de lei au fost semnate la Ministerul Fondurilor Europene de preşedintele Consiliului Judeţean şi al asociaţiei menţionate, Maricel Popa. Primul dintre ele, „O şansă egală pentru toţi. Educaţie inclusivă în unităţile şcolare“, cu un buget de 6,4 milioane de lei, se va derula pe o perioadă de 36 de luni în Şcoala Gimnazială nr. 1 Bălteni, (judeţul Vaslui), Şcoala „Mihai Eminescu“ Lipova, Colegiul Naţional „Ferdinand I“ (judeţul Bacău), Şcoala Gimnazială Prisăcani, Şcoala Gimnazială „Ionel Teodoreanu“, Şcoala Gimnazială „Gh.I. Brătianu“ şi Şcoala Gimnazială „Elena Cuza“ (din judeţul Iaşi).
 
Printre altele, proiectul urmăreşte creşterea gradului de participare la învăţământul preşcolar a unui număr de 235 de copii între 3-5 ani, în special a celor cu risc de părăsire timpurie a şcolii. Sunt vizate, de asemenea, reducerea şi prevenirea abandonului şcolar pentru un grup de 945 de elevi din toate cele nouă clase, aparţinând grupurilor vulnerabile. Creşterea calităţii actului educaţional prin îmbunătăţirea competenţelor profesionale pentru 261 de cadre didactice şi personal calificat în şcolile cu risc educaţional este un alt obiectiv.
 
Elevii şi preşcolarii din comunele Lipova şi Şipote vor primi câte un microbuz şcolar nou. Celălalt proiect, „PACT – Parteneriat activ pentru calitate şi transfer de cunoştinţe în comunităţi şcolare din judeţele Botoşani şi Suceava“ urmăreşte creşterea gradului de şcolarizare a 530 de copii de 3 până la 5 ani şi reducerea şi prevenirea abandonului şcolar pentru 1915 elevi din clasele primare şi gimnaziale. La fel, 261 de cadre didactice vor beneficia de îmbunătăţirea competenţelor profesionale. Din Iaşi, implicate în proiect sunt Şcoala „Vasile Conta“ şi Asociaţia „Salvaţi Copiii“. 

Comentarii