De Business

Punem punctul pe știi

Proiectul noii bănci de stat, criticat de consilierul guvernatorului BNR

marți, 15 februarie 2022, 12:27
2 MIN
 Proiectul noii bănci de stat, criticat de consilierul guvernatorului BNR

Proiectul noii bănci de stat, atacat chiar dinspre BNR: Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a criticat acest proiect. Croitoru a arătat că o astfel de bancă nu va scăpa de influenţa politică. 

Proiectul unei bănci de stat „de investiţii” a fost avansat de Liviu Dragnea, în 2017. PNL l-a criticat, când era în opoziţie. Ideea a fost însă preluată de guvernul Orban şi de guvernul Cîţu, fiind susţinută şi de ministrul USR al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

„În viziunea mea, nu este nevoie de o bancă de investiţii de stat. Este o formă pe care guvernul este liber să o decidă. După părerea mea ca economist, o astfel de instituţie pe termen lung nu şi-a dovedit viabilitatea în trecut. Ca dovadă la un moment dat această practică a fost redusă atunci când au predominat idei mai liberale în societate. Acum este din nou la modă pentru că este un instrument prin care statul îşi poate realiza diferite obiective. Deşi ea în teorie este o societate care poate acţiona numai pe principii comerciale, în final s-a dovedit din practică că nu poate să scape de influenţa politică, ca orice instituţie de stat. Din acest motiv eu cred că nu este o instituţie strict necesară“, a explicat Lucian Croitoru pentru Ziarul Financiar.

În august 2017, Florin Cîţu, pe atunci senator PNL aflat în opoziţie, critica extrem de dur intenţia lui Dragnea şi Vâlcov de a înfiinţa o bancă de stat. “Ce nu v-am spus atunci dar pot să vă spun astăzi este că Dragnea şi Valcov au hotărât să-şi facă şi ei bancă. Normal că nu banii lor. Cu banii noştri. Sper că nu aţi uitat că Valcov a fost director la Banca Populară de tip Caritas din Olt. El crede că de acolo are experienţă.

Citiţi materialul integral pe defapt.ro

 

 

Comentarii