Nemulţumirile magistraţilor: posibila anulare a pensiilor de serviciu

Protest: judecătorii şi grefierii şi-au suspendat parţial activitatea

marți, 28 ianuarie 2020, 02:59
2 MIN
 Protest: judecătorii şi grefierii şi-au suspendat parţial activitatea

Doar cauzele urgente, cum ar fi de pildă cele cu arestaţi, plasament sau ordonanţe preşedinţiale, mai sunt judecate, la Iaşi, începând de ieri.

Tribunalul Iaşi şi Curtea de Apel Iaşi, instanţele unde lucrează cei mai mulţi judecători ce se apropie de pensionare, au, de ieri, program de vară. Judecătorii celor două instituţii au anunţat că îşi suspendă activitatea şi că vor soluţiona doar cauzele urgente. Magistraţii protestează astfel faţă de intenţia guvernanţilor de a anula pensia de serviciu, şi care are o valoare medie de 18.000 de lei.

„Apreciem că este o măsură care contravine tuturor reglementărilor europene şi internaţionale, conform cărora această pensie de serviciu alături de salariu şi de inamovibilitate constituie o compensaţie corectă în raport de limitările pe care le avem, incompatibilităţi, pentru riscul profesiei şi pentru importanţa activităţii pe care o avem, din perspectiva responsabilităţii funcţiei pe care o avem“, a declarat Diana Micu Cheptene, preşedintele Curţii de Apel Iaşi.

Aceasta a mai precizat că, în afară de cauzele urgente, toate celelalte dosare vor fi amânate. „Am considerat că acest demers reprezintă o încălcare gravă a independenţei puterii judecătoreşti, calificată ca atare şi de către Curtea Constituţională. În concret, începând cu data de 27 ianuarie, vom întrerupe activitatea de judecată, mai exact vom soluţiona doar cauzele urgente în materie civilă şi materie penală“, a declarat şi Raluca Isepciuc, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Iaşi.

Colegii de la Judecătoria Iaşi au anunţat şi ei că nu sunt de acord cu intenţia de abrogare a pensiilor speciale, însă aceştia nu şi-au suspendat, încă, activitatea. „În cazul adoptării actului normativ, în forma publicată, cu eliminarea pensiilor de serviciu pentru magistraţi şi personalul auxiliar de specialitate, corpul magistraţilor din cadrul instanţei va avea o reacţie promptă şi fermă pentru apărarea valorilor şi principiilor ce guvernează o justiţie independentă“, au transmis reprezentanţii Judecătoriei.

La protest participă şi grefierii, care se află şi ei în situaţia de a-şi pierde pensiile de serviciu.

Comentarii