PS Petru Gherghel, 41 de ani de când este episcop de Iaşi

miercuri, 27 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 PS Petru Gherghel, 41 de ani de când este episcop de Iaşi

Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, celebrează în aceste zile 41 de ani de la momentul în care Papa Paul al VI-lea a semnat decretul nr. 123 al Sfintei Congregaţii pentru Episcopi şi l-a numit, astfel, la cârma Diecezei de Iaşi. Decretul a fost semnat pe 21 februarie, iar mandatul a fost luat în primire pe 4 aprilie, când PS Petru Gherghel avea 38 de ani. 

„Când Preasfinţitul a fost numit ordinarius era perioada dictaturii comuniste. Statul nu recunoştea în ţară decât două dieceze: Bucureşti şi Alba Iulia. Prin urmare, Dieceza de Iaşi nu exista oficial ca teritoriu bisericesc, iar funcţionarea normală a structurilor specifice unei episcopii era practic imposibilă. Mai târziu, după 12 ani, la 14 martie 1990, mons. Petru Gherghel a fost ales şi numit episcop de Iaşi de către papa Ioan Paul al II-lea. Consacrarea a fost oficiată la Seminarul din Iaşi, la 1 mai 1990, de către actualul cardinal Angelo Sodano, delegat al papei Ioan Paul al II-lea“, au precizat reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.

Într-un interviu oferit episcopiei, PS Gherghel a făcut un inventar al activităţilor din Dieceză în anii săi de slujire, cu bune şi cu rele, de la dificultăţile de la începuturi, din comunism, şi până la creşterea înfloritoare de după momentul 1989. „Desigur, începutul activităţii mele a fost plin de emoţie şi, de ce nu, plin de timiditate. Era firesc: lipsă de experienţă, puţină activitate în pastoraţie şi în seminar, o dieceză, pe care putem s-o numim tânără şi dinamică, în mijlocul valurilor acelor vremuri de restrişte. (…) În ciuda tuturor greutăţilor, a ameninţărilor ori a limitărilor de tot felul, roadele şi realizările erau şi rămân cu adevărat surprinzătoare pentru astfel de timpuri“, a spus PS Petru Gherghel. 

 

 

Comentarii