Puii de focă îşi pot schimba tonul vocii la fel cum o fac oamenii

miercuri, 03 noiembrie 2021, 09:00
3 MIN
 Puii de focă îşi pot schimba tonul vocii la fel cum o fac oamenii

Puii de focă sunt o parte importantă a ecosistemelor marine, iar pe lângă asta ei par să aibă o abilitate neobişnuită. Îşi pot schimba tonul vocii, la fel cum o fac oamenii, pentru a fi înţeleşi mai bine, arată un nou studiu preluat de CNN. Studiul a fost publicat recent în revista de ştiintă "Philosophical Transactions of The Royal Society B." şi relevă capacitatea acestor animale de a comunica, asemeni oamenilor. Constatarea poate oferi o mai bună înţelegere a evoluţiei timbrului vocal şi a dezvoltării limbajului uman.

Cercetătorii au avut o serie de motive pentru care au dorit să testeze capacităţile vocale ale puilor de focă. Abilitatea rară de a imita sunete a fost observată anterior printre focile adulte. Sunt puţine mamifere care pot să-şi schimbe tonalitatea, lucru atât de esenţial pentru comunicarea umană, susţin oamenii de ştiinţă. 

"Uitându-ne la foci sau la puţinele mamifere care pot să înveţe să reproducă suntele putem înţelege mai bine cum noi, oamenii, deprindem capacitatea de a vorbi şi, în cele din urmă, devenim ceea ce s-ar putea numi animale atât de comunicative", a spus Andrea Ravignani, unul dintre cercetătorii studiului. 

Pinnipedele, din care fac parte mamifere precum focile şi morsele, sunt modele excelente pentru a studia procesul de învăţare a comunicării, deoarece sunt mai aproape de oameni decât alte specii în ceea ce priveşte dezvoltarea. 

Oamenii de ştiinţă au înregistrat mai multe sunete şi zgomote ambientale, între care valurile mării, pe care le-au filtrat ulterior cu ajutorul unui soft, pentru a le amplifica şi diminua. Ei au testat apoi opt pui de focă care aveau între 1 şi 3 săptămâni, aflaţi la un Centru de Reabilitare şi Cercetare a focilor din Ţările de Jos. Unitatea eliberează mamiferele înapoi în sălbăticie în siguranţă. 

Focile au auzit timp de câteva zile, pentru aproximativ 45 de minute, înregistrări cu zgomot ridicat, mediu şi scăzut. 

Cercetătorii au constatat că suntele scoase de puii de focă s-au modificat în funcţie de intensitatea celor pe care le-au auzit în jur. Cu cât zgomotele au fost mai intense, cu atât tonalitatea a crescut şi s-a păstrat. Acest efect este numit "efectul Lombard" şi este caracteristic oamenilor, respectiv apare în momentul în care, din dorinţa de a fi mai bine înţeleşi, fiinţele umane ridică vocea. 

Cercetarea a arătat că puii de focă au un control ridicat asupra sunetelor pe care le scot, încă din primele săptămâni de viaţă. Oamenii de ştiinţă au catalogat acest aspect ca fiind uimitor, deoarece "puţine alte mamifere sunt capabile de asta".

Anterior, se credea că oamenii sunt singurele mamifere cu conexiuni neuronale directe între cortex – stratul exterior al creierului – şi laringe, folosit pentru a produce tonul vocal. "Aceste rezultate arată că focile pot fi cele mai promiţătoare specii pentru a găsi aceste conexiuni directe şi a dezvălui misterul vorbirii", a mai precizat Andrea Ravignani, unul dintre cercetătorii studiului.  Până acum, doar păsările au avut astfel de capacităţi de a reproduce sunete şi de a schimba tonalitatea vocii, asemeni oamenilor. 

SURSA: digi24.ro

Comentarii