Punct final la UMF: cea mai mare concurenţă din ţară la Medicină Generală

miercuri, 22 iulie 2020, 01:49
3 MIN
 Punct final la UMF: cea mai mare concurenţă din ţară la Medicină Generală

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a finalizat procesul de înscriere pentru admiterea de anul acesta cu un număr de candidaţi similar cu cel de anul trecut – 2.337, însă cu o concurenţă record la Facultatea de Medicină Generală – 4,22 / loc bugetat, care la o primă consultare a situaţiei la nivel naţional pare a fi cea mai mare concurenţă din România la Medicină Generală la o universitate de profil medical.

Cea mai mare concurenţă din universitate este însă, ca în fiecare an, la Asistenţă Medicală Generală – 5,57 / loc bugetat, mai exact 312 de candidaţi pe 56 de locuri la buget şi131 la taxă. Situaţia se prezintă bine şi la Facultatea de Medicină Dentară – 273 de candidaţi înscrişi pe 85 de locuri la buget, şi 78 de candidaţi pe 30 de locuri bugetate la Tehnică Dentară.

Cititi si: Câţi bani bagă politicienii ieşeni în buzunarul lui Mark Zuckerberg. Topul cotizaţiilor

Specialitatea nou introdusă anul acesta – Asistenţă de profilaxie stomatologică – nu a prins foarte bine, sunt doar 8 candidaţi pe 9 locuri, iar o concurenţă mare se remarcă şi la Facultatea de Bioinginerie Medicală, la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală – 2.36 / loc, 175 de candidaţi pe 74 de locuri.

„Sunt foarte mulţumit de cum au mers lucrurile, platforma online a mers perfect, este un efort coordonat al colegilor noştri, nu am avut nicio problemă la înscrierea online şi avem un număr mare de candidaţi, la Medicină Generală concurenţa pe locurile de la buget se pare că este cea mai mare din ţară. Ne era teamă de situaţia actuală, nu ştiam cum vor reacţiona potenţialii candidaţi în contextul pandemiei, dar văd că lucrurile au mers bine“, a explicat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Farmacia, singura care merge mai greu la UMF

Lucrurile nu au mers bine nici anul acesta la Facultatea de Farmacie, însă rectorul UMF Iaşi spune că trendul este unul similar la nivel naţional şi chiar european.

În mod concret, sunt 89 de candidaţi pe 98 de locuri scoase la buget, dar numărul acestora probabil va fi mai redus fiindcă nu toţi vor reuşi să treacă cu brio examenul de admitere.

Prof.dr. Viorel Scripcariu spune că una dintre marile probleme ale farmaciei este că absolvenţii sunt încă asociaţi doar cu farmaciştii din ţară, când mulţi dintre ei pot lucra în spitale, în cercetare etc.

„Este greşit asociată şi greu de înţeles această lipsă de interes. Sunt laboratoare de cercetare farmaceutice care caută oamenii şi unde se realizează cercetare de top. Trebuie schimbat conceptul că rămâi angajat într-o farmacie, poţi face farmacie clinică şi toate spitalele vor avea farmacişti, iar farmacistul clinic ajustează tratamentul, sesizează posibil interacţiuni între medicamente“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

UMF intră de acum în cursa pregătirii examenului de admitere, unde 600 de angajaţi ai universităţii vor fi implicaţi în proces, iar candidaţii vor da examenul concomitent în 110 amfiteatre de la patru universităţi din Iaşi.

De astăzi, miercuri, 22 iulie, comisia de specialitate care va redacta subiectele va fi închisă într-un loc secret pentru a redacta subiectele, toţi cei din comisie fiind testaţi pentru a determina prezenţa COVID-19 şi toţi au avut rezultat negativ.

Examenul va avea loc duminică, 26 iulie, de la ora 10.00 şi constă într-un test-grilă de trei ore.

Comentarii