Putin nu va participa la summitul BRICS din Africa de Sud, ci îl va trimite pe Lavrov

miercuri, 19 iulie 2023, 16:14
1 MIN
 Putin nu va participa la summitul BRICS din Africa de Sud, ci îl va trimite pe Lavrov

Liderul rus Vladimir Putin nu va participa la summitul BRICS din Africa de Sud, care are loc în august, decizia fiind luată „de comun acord”, a anunţat miercuri Preşedinţia Africii de Sud, relatează The Guardian.

Rusia va fi reprezentată de ministrul său de externe Serghei Lavrov, a precizat Preşedinţia într-un comunicat. În schimb, liderii Braziliei, Indiei, Chinei şi Africii de Sud – celelalte ţări din BRICS – vor participa la summit, a spus Preşedinţia sud-africană. Anunţul vine în condiţiile în care Africa de Sud, gazda reuniunii, s-a confruntat cu o dilemă, deoarece, în calitate de membru al Curţii Penale Internaţionale (CPI), teoretic ar fi fost obligată să-l aresteze pe Putin pentru presupuse crime de război, dacă liderul de la Kremlin ar fi participat la summit.

CPI a emis în martie un mandat de arestare pentru Putin, pe care îl acuză de crime de război pentru deportarea copiilor ucraineni. Marţi, preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a cerut permisiunea CPI să nu-l aresteze pe Putin, deoarece acest lucru ar echivala cu o declaraţie de război, potrivit unui comunicat al instanţei locale. Miercuri, Rusia a precizat că nu a spus Africii de Sud că arestarea preşedintelui Vladimir Putin pe baza unui mandat al CPI ar însemna „război”.

Comentarii