Putin vrea o paradă a victoriei pe 9 mai, indiferent de statutul războiului

duminică, 03 aprilie 2022, 11:28
2 MIN
 Putin vrea o paradă a victoriei pe 9 mai, indiferent de statutul războiului

Rusia şi-a revizuit strategia de război din Ucraina pentru a se concentra pe preluarea controlului asupra Donbasului şi a altor regiuni din estul Ucrainei, cu o dată ţintă la începutul lunii mai.

După mai mult de o lună de război, forţele terestre ruseşti nu au reuşit să păstreze controlul asupra zonelor în care au luptat. Preşedintele rus Vladimir Putin se află sub presiune pentru a demonstra că poate arăta o victorie, iar estul Ucrainei este locul în care are cele mai mari şanse să obţină acest lucru, spun oficialii citaţi. Interceptările serviciilor de informaţii americane sugerează că Putin se concentrează pe 9 mai, „Ziua Victoriei”, potrivit unui oficial american.

9 mai este o sărbătoare proeminentă în calendarul rusesc, o zi în care ţara marchează capitularea naziştilor în cel de-al Doilea Război Mondial cu o paradă uriaşă de trupe şi armament prin Piaţa Roşie din faţa Kremlinului. Oficialii spun că Putin vrea să sărbătorească în acea zi o victorie în războiul pe care l-a declanşat. Dar alţi oficiali notează că, chiar dacă va avea loc o sărbătoare rusă, o victorie reală ar putea fi mai îndepărtată.

„Putin va avea o paradă a victoriei pe 9 mai, indiferent de statutul războiului sau de negocierile de pace”, a declarat un oficial european din domeniul apărării. „Pe de altă parte: o paradă a victoriei cu ce trupe şi vehicule?”, s-a întrebat el.

„Înaintea datei de 9 mai, Putin a stabilit obiectivul unei parade a victoriei pentru acest război”, a declarat joi secretarul Consiliului de Securitate ucrainean, Oleksiy Danilov.

Aflați amănunte de pe adevarul.ro.

Comentarii