Rachetele cu care Putin amenință România pot avea focoase nucleare

joi, 28 aprilie 2022, 17:02
1 MIN
 Rachetele cu care Putin amenință România pot avea focoase nucleare

Putin a amenințat că va lovi România și Polonia cu rachete de croazieră Kalibr care pot avea și focoase nucleare. Avertismentul a fost transmis prin intermediul ziarului Pravda.

Rușii au folosit de curând astfel de rachete pentru a lovi mai multe ținte din Odessa.

Kalibr este o familie de rachete rusești de croazieră cu rază lungă de acțiune, dezvoltate de Biroul de proiectare și construcții Novator din cadrul concernului Almaz-Antey.

Aceste rachete pot fi lansată de pe nave sau submarine, au o greutate între 1.300 și 2.300 de kg și o rază de acțiune de până la 2.000 km, în funcție de variantă. Acestea pot purta focoase nucleare sau convenţionale

Din 2019, Rusia a demarat un program de modernizare pentru modelul Kaliber-M care ar putea avea o autonomie de 4.500 de km.

Ministerul rus al Apărării a informat despre întrebuințarea la scară largă a rachetelor de acest tip în timpul operațiunii militare speciale din Ucraina.

Marina rusă a lansat rachete de croazieră Kalibr contra unor obiective din Ucraina de pe un submarin aflat lângă Sevastopol, potrivit unor imagini postate pe rețelele de socializare.

Acum câteva zile, o instalaţie militară şi două clădiri locuite au fost lovite la Odesa, iar două rachete Kalibr au fost interceptate de forțele ucrainene. (newsweek.ro)

Comentarii