Rafila: Din punctul meu de vedere, în România vaccinarea nu va fi obligatorie

luni, 10 ianuarie 2022, 13:39
2 MIN
 Rafila: Din punctul meu de vedere, în România vaccinarea nu va fi obligatorie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat duminică, la Antena 3, că, din punctul său de vedere, vaccinarea nu va fi obligatorie în România. Oficialul consideră că, în ţara noastră, obligativitatea în acest sens nu este potrivită şi că e nevoie să se insiste mai mult pe informarea cetăţenilor.

"Din punctul meu de vedere, nu va fi obligatorie. Eu nu cred că va fi un punct de vedere superior care să facă obligatorie vaccinarea în România, mai ales că oprirea transmiterii virusului în acest moment cu aceste vaccinuri, care sunt în momentul de faţă, este dificilă, dar această opţiune legată de vaccinare pentru a preveni sufocarea sistemului de sănătate şi pentru a preveni foarte multe decese (…) Vaccinarea eu o recomand cu tărie, însă, apropo de obligativitate, obligativitatea nu cred că este potrivită, cel puţin în ţara noastră. Şi cred că trebuie să lucrăm mai mult pentru informare şi o să vedeţi deja în săptămâna care vine pachete de informaţii legate de vaccinare, care vor răspunde întrebărilor pe care oamenii le au", a declarat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

Rafila a mai precizat că, spre deosebire de începutul anului 2021, vaccinarea este recomandată pentru evitarea „cazurilor grave şi a deceselor”, dar, pe de altă parte, a menţionat faptul că protecţia vaccinului a scăzut şi ar fi foarte dificil de vaccinat oamenii anual cu trei-patru doze.

"Înţeleg preocuparea legată de stimularea vaccinării, care este legitimă, pentru că eu în continuare sunt un om de sănătate publică şi ştiu destul de multe lucruri legate de vaccinare. Vaccinarea este extrem de importantă în momentul de faţă din alte motive decât a fost la începutul anului 2021. La începutul anului 2021 vaccinarea, în urma studiilor clinice, era recomandată pentru a opri transmiterea. În momentul de faţă, vaccinarea este recomandată pentru a evita cazurile grave şi pentru a evita decesele. […] Pe de altă parte, nu exclud această variantă în care vaccinarea anuală să fie recomandată, cu o doză de vaccin pe an, cu o condiţie, să existe un vaccin care este eficient pentru tulpina prevalentă, care circulă în momentul respectiv, iar acest vaccin să fie administrat cu precădere persoanele din categoriile la risc", a susţinut ministrul.

Comentarii