Raportul rectorului la Agronomie: proiecte de 80 de milioane de euro în lucru

luni, 17 mai 2021, 01:50
3 MIN
 Raportul rectorului la Agronomie: proiecte de 80 de milioane de euro în lucru

Universitatea de Ştiinţele Vieţii (fosta USAMV Iaşi) a publicat pe site raportul cu privire la starea universităţii în anul 2020 realizat de către rectorul instituţiei, prof.dr. Gerard Jităreanu, alături de colegii din echipa executivă.

Din informaţiile puse la dispoziţie de către universitate, se poate observa că anul 2020 a fost un an al investiţiilor în proiecte de mare amploare, atât pe cercetare, cât şi pe infrastructură.

Conform prof.dr. Gerard Jităreanu şi a datelor din raport, sunt proiecte aflate în diferite stadii de implementare sau în curs a fi aprobate cu o sumă totală de 80 de milioane de euro. În ceea ce priveşte oferta educaţională, în 2020, la USV Iaşi au fost înmatriculaţi studenţi pe 16 specializări la licenţă, 22 programe de studii la master şi 5 domenii cu 30 de specializări la doctorat.

La admiterea de anul trecut universitatea şi-a ocupat toate locurile scoase la concurs, atât la buget, cât şi la taxă, fiind concurenţa cea mai mare la programul de Medicină veterinară în limba română – 7,62 candidaţi pe loc.

Cea mai mică concurenţă a fost la Biotehnologii agricole, 1,48. În total, în anul universitar 2019-2020 au fost înmatriculaţi 4.128 de studenţi, dintre care 3.027 la licenţă, 903 la masterat şi 198 la doctorat.

„Rezultatele profesionale analizate sub aspectul calităţii rezultatelor la învăţătură pot fi apreciate ca fiind bune, majoritatea studenţilor (96,8%) obţinând note de minimum 7 (şapte), din care 50,8% au obţinut note peste 9. Din numărul total de 527 absolvenţi, s-au înscris la examenul de licenţă 506 candidaţi, dintre care au fost 13 absolvenţi din seriile anterioare şi au promovat 506 (100%)”, se precizează în raportul citat.

188 de cadre didactice angajate, 138 de posturi vacante

La USV există în momentul de faţă 188 de cadre didactice, care reprezintă un nivel de ocupare de circa 60% al numărului total de posturi. Dintre aceştia, conferenţiari şi profesori sunt circa 40%, iar din cele 138 de posturi vacante, 37 sunt acoperite de cadre didactice asociate, existând în continuare o nevoie de cadre didactice, ca la orice universitate din sistem.

„Pentru promovarea profesională este încurajată înscrierea pe orice post devenit vacant în universitate, indiferent de provenienţa candidatului. Se iau în considerare meritele profesionale şi ştiinţifice dovedite obiectiv dar şi implicarea candidaţilor în dezvoltarea de cercetare şi instituţională. Pentru posturile de conferenţiar şi profesor universitar se apreciază inclusiv viziunea şi dovada relaţiilor personale favorabile extinderii cooperări interne şi internaţionale a colectivelor de la discipline”, se precizează în raport.

Patrimoniu impresionant – peste 10.000 de hectare în Ialomiţa

În raportul pe anul 2020 se arată faptul că UMF are o suprafaţă impresionantă de terenuri aflate în proprietate, fiind vorba de 11.576 de hectare, şi alte 249 de hectare în administrare. Cea mai mare suprafaţă deţinută de universitate se află la Făcăieni, judeţul Ialomiţa, fiind 10.190 de hectare.

USV Iaşi are proprietăţi în Vaslui, Botoşani, Suceava, Ialomiţa şi în Iaşi, în judeţul nostru având terenuri inclusiv în comunele Rediu sau Miroslava. O evaluarea realizată de universitate a tuturor terenurilor aflate în patrimoniu situează valoarea lor la circa 82 de milioane de euro.

„USAMV este prima universitate din Iaşi care a implementat şi finalizat procesul de colectare selectivă a deşeurilor. În acest scop au fost realizate 5 spaţii speciale prevăzute cu platforme supraterane modulare pentru colectarea deşeurilor, acesta fiind soluţia ideală pentru atingerea ţintelor de reciclare prevăzute de legislaţia europeană în vigoare şi pentru a creşte gradul de colectare selectivă a deşeurilor”, se mai precizează în raport.

Comentarii