De Business

Punem punctul pe știi

„Regii asfaltului” de la Golden Blitz au pus ochii pe Portul Galați. Miză de 50 milioane de euro

joi, 16 decembrie 2021, 10:56
2 MIN
 „Regii asfaltului” de la Golden Blitz au pus ochii pe Portul Galați. Miză de 50 milioane de euro

Prinsă în mai multe afaceri controversate, compania Euro Construct Trading 98 – controlată de oamenii de afaceri Sorin Vulpescu și Dan Beșciu, nimeni alții decât patronii de la Golden Blitz, "regii asfaltului" din timpul președintelui Traian Băsescu – a intrat în cursa pentru câștigarea contractelor de executare a lucrărilor la Etapa 1 și Etapa 2 a proiectului "Platformă Multimodală Galați" (PMG).

Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați a relansat licitațiile pentru Etapa 1 și Etapa 2 a Proiectului "Platformă Multimodală Galați" (PMG), două anunțuri în acest sens fiind publicate, în luna octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), termenele de depunere a ofertelor fiind 10 și, respectiv, 13 decembrie a.c.

În cazul proiectului PMG – Etapa 1 – "Modernizarea infrastructurii portuare", miza contractului constă în lucrări în valoare de 179,4 milioane de lei, iar în cazul PMG – Etapa 2 – "Modernizarea infrastructurii rutiere din zona platformei multimodale pentru înlăturarea blocajelor în trafic şi relocarea unui segment de cale ferată pentru fluidizarea traficului feroviar din zona portuară", valoarea estimată a contractului este de 68,71 milioane de lei.
Deși au fost mai multe companii interesate de aceste lucrări, asocierea construită în jurul Euro Construct Trading 98 a fost singura care a depus oferte atât pentru PMG – Etapa 1, cât și pentru PMG – Etapa 2. Mai exact, este vorba de asocierea Euro Construct Trading 98 (leader), Rostdorstroy, Saga Logistics Management, având ca subcontractați și companiile Sorchiv Gaz, Manro SRL și Dewatering & Silent Piling SRL.
Potrivit datelor înscrise pe SEAP, Euro Construct Trading 98 este reprezentată de Dan Beșciu. Unul dintre episoadele prin care acesta s-a făcut remarcat este ancheta deschisă împotriva sa de DIICOT. Dan Beșciu a fost reținut, în decembrie 2014 – alături de alte șapte persoane, tot oameni de afaceri – de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), toţi fiind cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de delapidare, spălare de bani, evaziune fiscală și aderare la un grup infracțional organizat, prejudiciul fiind estimat la acea vreme la 34 milioane de lei, adică aproximativ 7 milioane de euro.

Mai mult, pe viatalibera.ro

Comentarii