De Business

Punem punctul pe știi

Reguli noi la vânzarea maşinilor! Tot ceea ce trebuie să ştii despre acest subiect

miercuri, 16 februarie 2022, 11:29
2 MIN
 Reguli noi la vânzarea maşinilor! Tot ceea ce trebuie să ştii despre acest subiect

Vânzarea maşinilor se face în acest an după reguli noi.

 Printre altele, contractul pentru vânzarea maşinilor poate fi încheiat electronic, iar cei ce vor să-şi vândă maşina nu trebuie să mai aibă, în anumite situaţii, certificat de atestare fiscală.

1. Contractul pentru vânzarea maşinilor poate fi încheiat electronic şi trimis prin mijloace electronice autorităţilor. Mai exact, aşa cum s-a stabilit în toamna lui 2021, actul de vânzare-cumpărare a unui mijloc de transport poate fi încheiat acum şi în formă electronică, nu numai în format fizic, tipărit. Acesta se poate încheia în format electronic indiferent dacă e vorba despre o tranzacţie între două persoane cu domiciliul fiscal în ţara noastră sau între o persoană rezidentă în România şi una cu rezidenţă străină, scrie Avocatnet.ro.

2. Totuşi, contractul de vânzare a maşinii poate fi semnat electronic doar dacă ambele părţi au semnătură calificată. Potrivit unei clarificări privind modul în care se poate face, concret, încheierea contractelor de vânzare a maşinilor şi în formă electronică, clarificare venită de la Finanţe la solicitarea redacţiei noastre, atât vânzătorul, cât şi cumpărătorul trebuie să deţină un certificat calificat pentru semnătură electronică. În acest scop, se poate folosi un model de formular deja existent în legislaţie. Este vorba, mai exact, despre formularul ITL 054.

3. În anumite situaţii, cei ce vor să-şi vândă maşina nu trebuie să mai aibă certificat de atestare fiscală. Ca regulă generală, la vânzarea clădirilor, terenurilor sau a vehiculelor, proprietarii trebuie să dovedească, prin intermediul unui certificat de atestare fiscală, că nu au datorii la bugetul local. Acum, ca excepţie de la această regula, dacă la vânzarea maşinilor se foloseşte contractul oficial de vânzare-cumpărare auto, nu mai este nevoie de prezentarea certificatului de atestare fiscală.

4. Cei ce vor să-şi vândă maşina au la dispoziţie un model oficial de contract de vânzare-cumpărare auto. Contractul apare pe site-ul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor şi permite, aşa cum ziceam mai sus, celor ce vând maşina să scape de prezentarea certificatului de atestare fiscală. După descărcare, pentru că documentul conţine foarte multe date precum nume, serii şi coduri, iar scrisul de mână le-ar putea face de neînţeles, e recomandat ca actul de vânzare-cumpărare să fie completat fie cu ajutorul maşinii de scris, fie al calculatorului.

SURSA: botosaneanul.ro

 

 

Comentarii