Reportaj de Ziua Bastonului Alb: Nevăzătorii au învăţat să folosească ghidajele instalate în trotuarele din Păcurari

luni, 16 octombrie 2023, 01:50
8 MIN
 Reportaj de Ziua Bastonului Alb: Nevăzătorii au învăţat să folosească ghidajele instalate în trotuarele din Păcurari

Ziua Internaţională a Bastonului Alb a fost marcată la Iaşi duminică, 15 octombrie, printr-o veritabilă “lecţie de condus” bastonul de nevăzător. Membrii Asociaţiei pentru Nevăzători din Filiala Iaşi s-au întâlnit cu persoanele cu deficienţe motorii din Asociaţia EU Respect şi au testat împreună atât covorul tactil, cât şi rampele destinate scaunelor rulante, instalate pe porţiunea Rond-Păcurari – OMV Păcurari. 

I-am însoţit pe acest traseu de cateva sute de metri, un traseu pe care Claudiu, nevăzător din naştere, a testat pentru prima dată în cei 29 de ani ai săi, bastonul care l-ar putea conduce spre o viaţă independentă.

Îndată ce a luat bastonul în mână, Claudiu a început să-l testeze, cu un zâmbet fericit pe faţă. S-a născut acum 29 de ani, prematur. Lumina incubatorului i-a ars ochii, spune mama sa, Doina, însoţitorul permanent al lui Claudiu, în timp ce îl îndrumă:

“Caută covorul, aşa, covorul ăsta tactil are nişte canale, pe care tu le simţi la picior, mergi în urma bastonului. Bastonul e vederea ta, în vârful bastonului sunt ochii tăi. Caută canalul, dă dreapta! Stânga! Mai mult, dă-i, dă-i, caută mai mult. Nu ridica bastonul de pe dale. Acolo ce e?”. „– O intersecţie”, răspunde Claudiu ca un elev scos la lecţie care, nesigur, dă un răspuns “în orb”, fără a fi sigur că e răspunsul corect. „– Aici e staţia de autobuz, continuă mama. Aici sunt multe, multe puncte. Bastonul îl ţii în faţa ta, neapărat. Simţi acolo nişte puncte, ca nişte bomboane într-o cutie”.

Ce înseamnă un „covor tactil”

“În fiecare an pe 15 octombrie sărbătorim Ziua Bastonului Alb. Este o zi în care vrem să evidenţiem faptul că persoanele cu deficienţe de vedere există şi au nevoie de un spaţiu adaptat şi cum anul acesta avem şi traseul tactil pentru prima dată în Iaşi, facem prima instruire de utilizare a bastonului, folosind şi covoarele tactile existente. Neavând covoare tactile până acum în Iaşi, este firesc ca persoanele nevăzătoare să nu ştie ce înseamnă fiecare segment din covor, pentru că avem intersecţii pe care trebuie să le cunoască şi să ştie în ce direcţie merge fiecare intersecţie. Practic, ne familiarizăm cu traseul”, a declarat Oana Mocanu, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Iaşi.

Covorul tactil e o bandă de dale cu şanţuri pe care Claudiu, călăuzit de bastonul alb, înaintează de la Rond Păcurari spre Petrom Păcurari. La intersecţii, în staţia de autobuz sau înainte de o trecere de pietoni, dalele cu şanţuri se opresc, iar în locul lor sunt instalate alte dale, roşiatice, cu puncte.

„El o să-şi numere paşii şi cu bastonul va căuta obstacolele din calea lui”

Claudiu nu a folosit până acum bastonul. Nu avea unde. Aşa că Ziua Internaţională a Bastonului Alb 2023 e, pentru el, ziua în care i s-au deschis noi orizonturi. Cum nu a văzut niciodată, îi este greu să-şi imagineze dalele nou instalate. Dar încântarea se citeşte pe chipul său şi, în timp ce colegii de asociaţie fac câte o oprire, el continuă să exerseze mersul cu bastonul. Faţa îi străluceşte de fericire, în timp ce mama sa, îi tot atrage atenţia să păşească pe dalele tactile, ca să le simtă forma şi cu tălpile şi, astfel, să conducă bastonul direct în faţă. Claudiu o ia mereu la stânga, iar bastonul, “pipăie” nesigur toate dalele, şanţurile şi gropile întâlnite în cale.

“Îmi place să merg la plimbare. Nu neapărat singur, dar măcar să merg, să încerc să văd ce se întâmplă”, spune Claudiu. Doina, mama sa, confirmă: „Îi place. Comandăm şi noi un baston cu bilă. Noi stăm tocmai la Tomeşti, în celălalt capăt de oraş, acolo nu are pavaj tactil. Dar aici învaţă. Am să-i fac comandă de baston şi îl învăţ să meargă să ducă gunoiul, să meargă la farmacie, la magazin. El o să-şi numere paşii şi cu bastonul va căuta obstacolele din calea lui. Dacă dă de o maşină, de un gărduleţ, îl va ajuta, clar!”.

Persoanele cu deficienţe se tem să iasă din case

În judeţ sunt 3.000 de persoane nevăzătoare, din care jumătate locuiesc în Municipiul Iaşi. Dintre aceştia, doar cinci folosesc bastonul alb pentru a se putea deplasa independent prin oraş, mai spune preşedinta Asociaţiei Nevăzătorilor Filiala Iaşi, în timp ce îi explică lui Claudiu cum să ţină bastonul de ghidaj: „Aşază-ţi mâna înapoi pe baston, aşa cum ţi-am arătat. Bravo! Acum hai să găsim în faţă şi partea netedă a dalei, cea dintre şanţuri. Bun, şi acum, du-te cu bastonul!”.

Între dale sunt şanţuri, iar bastonul din mâna lui Claudiu se poticneşte adesea între ele: „Sunt două tipuri de vârfuri la bastoane. Un vârf care este ca un cilindru şi un vârf care este ca o bilă. Vârful tip bilă e mai potrivit pentru pavajul acesta. Pe mâner are acest spaţiu drept, pe care persoana nevăzătoare trebuie să întindă degetul, ca să îşi stabilească direcţia, şi apoi să ruleze pe jos bastonul”, explică Oana Mocanu.

“Pipăie cu mîna ca să-ţi dai seama cum e. Dă-i înainte, dă-i, dă-i, dă-i. Stop!. Acolo ai două direcţii, ai ajuns la o intersecţie” – se aude din spate, acolo unde un alt nevăzător testează pavajul tactil. “Deocamdată e interesant, bănuiesc că va fi şi practic. Dar prea multe nu pot să vă spun, pentru că eu nu circul singur. Dacă aş face ceva practică, cred că da, am să încerc. Am doi colegi care stau pe aici şi care merg singuri cu bastonul. Mi-au zis «mergi cu noi şi îţi arătăm»”, spune Dumitru Alexiu.

“Nevăzătorii şi persoanele cu deficienţe de vedere nu au încredere să iasă din casă. Nu au avut toţi posibilitatea să iasă independent pe stradă, este ceva nou chiar şi pentru ei. Învăţând aceste trasee, îşi fac hărţi mentale, învaţă toată signalistica de la nivel tactil, cu zone de avertizare, zone de treceri, intersecţii şi vor avea curajul să iasă în mod independent pe stradă, odată ce le vor învăţa. În momentul de faţă riscul, temerea cea mai mare este de accidentări. Având aceste trasee, vor putea să se orienteze după ele. Urmează ca în zonele accesibilizate din Păcurari să fie instalate şi semnalizatoare acustice la trecerile de pietoni, astfel încât să ştie când trebuie să traverseze strada în siguranţă”, spune, din scaunul rulant, Alex Luchici, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ (APTA).

Au fost încercate şi rampele pentru persoanele cu scaune rulante

Luchici a venit să testeze, alături de alte persoane cu deficienţe motorii din Asociaţia Eu respect, rampele instalate la trecerile de pietoni pe acelaşi traseu – Rond Păcurari – OMV Păcurari: “Noi am venit ca utilizatori de scaun rulant să vedem lucrările din zona Păcurari, unde parţial sunt făcute de la Rond Păcurari până la OMV. Se lucrează şi pe trotuarul opus. Am supervizat lucrările de când au început, de pe 12 septembrie. Sperăm să avanseze lucrările şi să se menţină ritmul de lucru, în aşa fel încât să ajungem până la BCU cât mai repede şi, odată ajunşi în centru, să putem accesibiliza şi celelalte artere centrale: Independenţei, Copou, Nicolina. Va fi în beneficiul întregii comunităţi, cu atât mai mult pentru persoanele cu dizabilităţi, care vor putea lua parte fără bariere la viaţa socială a oraşului”.

Bucuros e şi Bogdan Brumar, deşi locuieşte în Galata, iar pavajul din Păcurari nu îl ajută. Se deplasează cu un scaun rulant şi a venit primul la întâlnirea bastoanelor albe cu scaunele rulante. “Pe mine nu mă ajută acum, dar sper să se facă aşa în tot oraşul. Am testat rampele refăcute şi sunt bune, foarte bune, mă bucur că s-au făcut”.

“Lucrările vor avea deocamdată ca şi capăt de linie Biblioteca Central Universitară Mihai Eminescu. Astăzi ne uităm doar la prima porţiune şi suntem bucuroşi pentru că atât Primăria cât şi ONG-urile şi-au dat mâna şi rezultatele sunt utile pentru beneficiarii finali ai acestei reamenajări”, a declarat reprezentantul Primăriei, prezent la testul de Ziua Bastonului Alb. Petronela Barb, membru în Comisia de recepţie privind accesibilizarea în Municipiul Iaşi, a remarcat la rândul ei anumite situaţii care pot pune în pericol nevăzătorii şi care trebuie remediate, chiar pe traseul amenajat deja.

Sunt însă pericole pe care oamenii le creează, din lipsa de respect pentru semenii lor, spune Adrian Alexiuc. Şi el circulă cu un scaun rulant motorizat, stă într-un bloc de la Rond Păcurari şi, ca să poată ieşi la bulevard, a trebuit să ocolească prin stradă maşinile parcate pe trotuare. “Exact! Noi îi ocolim, dar ei, cu scaunele rulante ce să facă? Trebuie găsite metode pentru disciplinarea acestor şoferi”, i-a dat dreptate o femeie aflată în trecere pe lângă grupul care exersa mersul pe covorul tactil. Trotuarele sunt pentru pietoni, sunt pentru “condus” bastonul, nu pentru maşini, a fost o altă concluzie a Zilei Internaţionale a Bastonului Alb, aşa cum s-a văzut ea la Iaşi, în Păcurari.

Comentarii