Republica Moldova, Ucraina, Letonia şi Lituania ar urma să dispară, anunţă un senator rus

vineri, 21 ianuarie 2022, 13:11
1 MIN
 Republica Moldova, Ucraina, Letonia şi Lituania ar urma să dispară, anunţă un senator rus

Senatorul rus, Alexei Puşkov prognozează o dispariţie a Ucrainei, Republicii Moldova, Letoniei şi Lituaniei, din cauza unei pierderi masive a populaţiei. Potrivit oficialului de la Moscova, depopularea masivă prin plecarea cetăţenilor în străinătate este o trăsătură comună specifică Ucrainei, Republicii Moldova, Letoniei şi Lituaniei. Potrivit oficialului rus, citat de Ria Novosti, depopularea Ucrainei are loc ca urmare a loviturii de stat din 2014. Sursa citată mai scrie că în Ucraina, la începutul anilor ’90 erau peste 50 de milioane de cetăţeni, iar potrivit datelor din 2021, populaţia ţării a scăzut până la 41,3 milioane de oameni.

Ria Novosti scrie că după destrămarea Uniunii Sovietice, Ucraina se confruntă cu o criză demografică, fenomen care s-a acutizat în ultima perioadă, o parte dintre ucraineni alegând să plece în Occident sau în Rusia. Situaţia îngrijorătoare este împărtăşită de politicienii şi reprezentanţii societăţii civile din Ucraina. Ex-premierul ucrainean, Nicolai Azarov menţiona anterior că, din momentul proclamării Independenţei, Ucraina pierde sute de mii de cetăţeni anual.

Potrivit statisticilor, prezentate de presa rusă, în perioada 2011-2020 din Ucraina au plecat definitiv peste 2,6 milioane de oameni.

SURSA: realitatea.md

Comentarii