Restricții severe de furnizare a apei în județ. În unele localități, apa va curge la robinete doar două ore, dimineața

miercuri, 29 iunie 2022, 12:48
3 MIN
 Restricții severe de furnizare a apei în județ. În unele localități, apa va curge la robinete doar două ore, dimineața

Zeci de localități din mai multe comune din județ intră în regim strict de alimentare cu apă. Este vorba despre Belcești, Coarnele Caprei, Deleni, Focuri și Gropnița (până pe 30 iunie), respectiv Andrieșeni, Bivolari, Fântânele, Plugari, Probota, Șipote, Trifești și Vlădeni (până pe 4 iulie inclusiv).

 Pentru refacerea rezervelor de apă potabilă, „ApaVital se află în neplăcuta situație de a furniza apă potabilă după program zilnic, în intervalul orar estimat 6.00 – 22.00”, menționează un anunț afișat pe pagina de internet a societății de apă, referindu-se la această ultimă categorie. În primul grup de comune, programul de furnizare a apei este între orele 7-12 și 17-22.

Ulterior, restricțiile au fost prelungite în unele cazuri astfel:

  • Belcești, Coarnele Caprei, Deleni, Focuri și Gropnița, până pe 31 iulie, cu program doar între orele 8-10 și 18-21
  • Movileni, până pe 31 iulie, cu program de furnizare a apei între orele 7-12 și 17-22
  • Lespezi, Tătăruși și Todirești, până pe 11 iulie, cu furnizarea apei între orele 5-10 și 19-23, pentru localitatea Lespezi, 5-8 și 18-23 pentru utilizatorii din localitățile Uda, Pietrosu și Tătăruși, respectiv 6-10 și 18-23 către utilizatorii din localitatea Todirești. În această ultimă comună, cel mai strict program va fi aplicat în satul Stroiești, ai cărui locuitori vor avea apă doar două ore pe zi, între 8 și 10 dimineața.

Municipiul Pașcani s-a aflat într-o situație aparte. Până pe 29 iunie, orașul de pe Siret a avut apă doar pe timpul zilei, însă asta pentru că sistemul de distribuție are pierderi foarte mari. În plus, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al societății de apă, în oraș vor începe lucrările ample din cadrul proiectului de extindere a rețelelor de apă și de canalizare, în cadrul proiectului mare finanțat din fonduri europene (POIM).

 „ApaVital reamintește utilizatorilor din zonele afectate că folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creștere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă, ceea ce determină dificultăți în asigurarea unui nivel minim de apă în rezervoare, care să permită funcţionarea capacităţilor de pompare în regim normal”, se precizează în anunțurile de pe site-ul societății.

Cât privește municipiul Iași, orașul nu va avea program restricționat de furnizare a apei, ne-a precizat Răzvan Manolache, purtătoruld e cuvânt al ApaVital. El a adăugat că restrângerea furnizării apei potabile a fost aplicată în anumite localități din județ cu profil rural.

Amintim că, la semnarea contractelor pentru extinderea rețelelor de apă și de canalizare în zonele Pașcani și pe axa Răchiteni-Al.I. Cuza-Heleșteni-Ruginoasa–Costești, pe 10 iunie, directorul general al ApaVital a atras atenția că, „în perioada verii, ne transformăm într-un fel de sistem de irigații”. Mihail Doruș s-a referit la „campania agricolă” din unele gospodării, adăugând că apa încă nu e scumpă: „Pentru 5 lei, cât e metrul cub de apă, își udă toată lumea, grădina, peluza și gazonul.”

Comentarii