REȚETE Ardei umpluți de post, cu orez și ciuperci

marți, 02 martie 2021, 13:26
2 MIN
 REȚETE Ardei umpluți de post, cu orez și ciuperci

Rețeta e pe cât de ușoară, pe atât de gustoasă. Ingredientele sunt simple și la îndemâna oricui, poate că deja le aveți în casă și vă puteți apuca de treabă.

Dacă nu țineți post, să știți că merg de minune serviți cu un iaurt mai gras sau cu smântână. Nu uitați să-i presărați cu puțin pătrunjel proaspăt, atât pentru aspect, cât și pentru o aromă de prospețime! 

Ingrediente 

4 ardei grași proaspeți sau congelați
50 ml ulei
1 ceapă mare
1 morcov
aprox. 350 g ciuperci proaspete (sau 250 g congelate)
150 g orez cu bob rotund
3 linguri bulion de roșii cu ardei kapia (sau alt suc de roșii, cuburi de roșii, bulion, etc)
2 linguri de făină
sare și piper după gust
cimbru, frunze de dafin
pătrunjel proaspăt pentru servit

Instrucțiuni de preparare

Tocați ceapa mărunt, dați morcovul pe răzătoare și căliți-le pe amândouă în puțin ulei încins.
Când ceapa devine sticloasă, adăugați ciupercile tăiate mărunt și lăsați-le să se călească, amestecând din când în când până se înmoaie și își lasă puțină zeamă.
Puneți în tigaie orezul spălat în câteva ape, amestecați și lăsați-l 1-2 minute să absoarbă aromele legumelor. Dacă zeama lăsată de ciuperci nu e suficientă, adăugați foarte puțină apă.
Puneți o lingură de bulion, puțin pătrunjel proaspăt tocat, sare, piper și restul de mirodenii după gust. Adăugați în umplutură și 2 linguri de apă și amestecați.
Dați tigaia deoparte și lăsați umplutura să se răcorească puțin, apoi umpleți ardeii. Dacă folosiți ardei congelați, nu este nevoie să îi dezghețați înainte.
Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
Treceți capătul ardeilor prin făină, că să se creeze o peliculă ce nu va lăsa umplutura să iasă afară în timp ce fierb ardeii.
Într-o cratiță potrivită ca mărime, puneți puțin ulei, restul de bulion și restul de făină desfăcută în puțină apă rece. Adăugați sare, piper și condimente după gust.
Puneți ardeii în cratiță, completați cu apă cât să îi cuprindă bine.
Acoperiți cratița cu un capac sau cu folie de aluminiu și dați-o la cuptor pentru 30 de minute.
După 30 de minute îndepărtați capacul sau folia, stropiți ardeii cu sosul din tavă și lăsați-i să mai fiarbă în cuptor încă vreo 15 minute până sunt frumos rumeniți.
Serviți ardeii umpluți de post cât sunt calzi, cu pătrunjel proaspăt tocat. Dacă nu țineți post, puteți adăuga iaurt sau smântână.

Comentarii