Rheinmetall a renunţat la planul de a reface fabrica de pulberi şi explozivi Făgăraş în parteneriat cu Romarm

miercuri, 27 iulie 2022, 11:46
2 MIN
 Rheinmetall a renunţat la planul de a reface fabrica de pulberi şi explozivi Făgăraş în parteneriat cu Romarm

România ia pulberi ruseşti, via Serbia. Compania germană Rheinmetall a rupt memorandumul cu Romarm pentru construcţia unei fabrici de pulberi şi explozivi la Făgăraş. Vechea fabrică a fost tăiată şi vândută la fier vechi pentru o datorie de 200.000 de euro, sub patronajul Ministerului Economiei.

Gabriel Ţuţu, şeful Romarm, consideră că partea germană a reziliat unilateral contractul pentru că Ministerul Economiei nu a prevăzut bani în buget pentru această investiţie. În urma acestui eşec, şeful Romarm susţine că negociază cu compania americană de construcţii şi arhitectură Epstein, care ar avea „numeroase contacte” în domeniu.

Fabrica de explozibili a făcut implozie

România a început construcţia primei fabrici de pulberi la Făgăraş în urmă cu 100 de ani. Lucările au durat din 1921 până în 1939, atunci când instalaţia a devenit operaţională. Fabrica a fost modernizată ulterior în urma unui contract amplu de transfer de tehnologie din China. Între 1991 şi 2000, au fost retehnologizate mai multe linii de producţie a explozivilor de mare putere iar în anul 2000 a fost pusă în funcţiune o instalaţie de nitrare, unde putea fi produs TNT.

Fostul director al fabricii, Nicolae Micu, spunea că la Făgăraş nu se mai pot produce pulberi pentru că o instalaţie de nitroceluloză a fost dezafectată şi vândută la fier vechi de Primăria Făgăraş în contul unei datorii de aproximativ 200.000 euro. „Instalaţiile aveau nevoie de reparaţii capitale şi o staţie de epurare. Erau probleme pe partea de utilităţi. Toată strategia privind platforma a fost să nu mai existe”, spunea mâhnit Nicolae Micu.

În spatele acestei decizii se ascund interesele „băieţilor deştepţi” din industria de apărare românească care favorizează importul de pulbere şi explozibili din Serbia, ţară care importă aceste materiale din Rusia.

Citeşte mai mult pe defapt.ro

Comentarii