România e în criză, Iohannis joacă şah cu USR

marți, 12 octombrie 2021, 02:01
5 MIN
 România e în criză, Iohannis joacă şah cu USR

După ce a lăsat de înţeles că USR nu mai are ce căuta într-o coaliţie de guvernare, şeful statului l-a nominalizat la Palatul Victoria pe chiar şeful Uniunii. Cioloş anunţă negocieri cu PNL şi UDMR, dar liberalii nici nu vor să audă. Scenariul unei nominalizări „de formă“ din partea lui Iohannis, care va prelungi criza politică, prindea ieri tot mai mult contur.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat aseară, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare pentru soluţionarea crizei politice, că a decis ca Dacian Cioloş să fie desemnat pentru postul de prim-ministru. „Partidele au venit cu diferite abordări, propuneri, aşa cum reprezentanţii le-au prezentat şi opiniei ipublice. Din aceste propuneri am reţinut una, pe care o voi şi pune în practică, şi anume am decis să desemnez pentru poziţia de candidat la funcţia de premier pe Dacian Cioloş“, a declarat preşedintele.

Iohannis a precizat că în toate discuţiile cu reprezentanţii partidelor a reiterat importanţa unor chestiuni care trebuie rezolvate indiferent cine guvernează, să se gestioneze situaţia pandemică, creşterea preţurilor la energie şi să se ia măsuri pentru ca celelalte preţuri să nu crească, să beneficiem de sumele mari de care poate să dispună România prin PNRR şi să nu dăm cu piciorul la această oportunitate.

Potrivit Constituţiei, liderul USR are termen de 10 zile pentru a cere votul de încredere asupra programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului. Birourile parlamentului stabilesc data şedinţei comune pentru votul de învestitură, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului. În toată această perioadă, premierul desemnat trebuie să poarte negocieri pentru constituirea unei majorităţi parlamentare care să-i asigure învestirea cabinetului. Negocierile ar urma să înceapă de astăzi.

Cioloş: Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării

Liderul USR Dacian Cioloş a transmis, ulterior, că este onorat şi pregătit să îşi asume responsabilitate guvernării şi să înceapă negocierile cu celelalte partide. „Preşedintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern. Este o onoare şi o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiţi, aşa cum am şi anunţat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării şi să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză şi pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forţelor politice“, a anunţat Cioloş.

El a precizat că va avea loc o şedinţă de Birou Naţional pentru stabilirea echipei de negocieri şi a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern. Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia preţurilor la energie şi reformele din PNRR, mai spune Cioloş.

Şi USR a transmis, printr-un comunicat oficial, că este pregătit să îşi asume responsabilitatea guvernării şi să iniţieze imediat negocieri cu PNL şi UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză.

Cîţu, mesaj de politician frustrat

Preşedintele PNL, Florin Cîţu a anunţat aseară că partidul pe care îl conduce va discuta cu noul premier desemnat, abia după ce acesta va găsi soluţia unei noi majorităţi parlamentare, alături de „aliaţii“ de la moţiunea de cenzură, PSD şi AUR. „Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susţinut moţiunea de cenzură (PSD şi AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil“, a scris Cîţu pe Facebook. „Mâine (n.r. – marţi) PNL va discuta situaţia politică la zi într-o şedinţă BPN“, mai spune Cîţu.

Şi liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a spus că pentru UDMR va fi „foarte greu“ să susţină un guvern condus de Cioloş.

PSD a transmis un mesaj scurt, prin intermediul Facebook-ului, după anunţul preşedintelui. „Rocadă în alianţa pierzătorilor“, scrie în mesajul Partidului Social Democrat, făcând referire la faptul că Florin Cîţu a fost înlocuit cu alt lider al coaliţiei de dreapta, Dacian Cioloş.

Anterior, la consultări, social-democraţii i-au transmis preşedintelui Iohannis că fără o majoritate consistentă în Parlament, nu se poate vorbi de un guvern minoritar, indiferent de formaţiunea politică. „Din punctul nostru de vedere, se va crea o majoritate pentru anticipate“, a afirmat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Şanse mici pentru o majoritate

Desemnarea lui Dacian Cioloş pentru a forma noul Executiv pare, la primă vedere, o şansă dată de preşedintele Iohannis USR-ului să îşi asume responsabilitatea guvernării. Cu toate acestea, calculele parlamentare arată că preşedintele USR are şanse mici să strângă o majoritate, astfel că, cel mai probabil, se va ajunge la o nouă rundă de negocieri şi la desemnarea unui alt premier, care, de data aceasta poate fi Florin Cîţu.

Partidele au transmis, deja, cu ocazia primei runde a negocierilor, cum se poziţionează. PNL, prin Florin Cîţu a exclus orice discuţii cu partidul care a votat moţiunea de cenzură. PSD spune că doreşte alegeri anticipate şi un guvern de specialişti, care să treacă ţara de perioada de iarnă, acelaşi mandat avându-l şi cei de la AUR. UDMR ar miza pe un guvern cu mandat limitat, care să treacă ţara prin perioada de criză.

„Sunt slabe şanse ca liderul USR să strângă o majoritate în Parlament. Acest lucru ar însemna ca liberalii să cedeze poziţia de premier, PNL-ul condus de Cîţu să-şi umilească liderul proaspăt ales, iar preşedintele unui partid de puţin peste zece la sută în sondaje să conducă România. Puţin probabil“, susţine jurnalistul Dan Tăpălagă.

În cazul unui eşec al lui Dacian Cioloş în a-şi construi o majoritate în Parlament, preşedintele va chema din nou partidele la consultări. De data aceasta, preşedintele are posibilitatea de a-l desemna pe Cîţu premier, fără să mai existe riscul unui atac la Curtea Constituţională, dar nici acesta nu are şanse mai mari să îşi treacă un Guvern prin votul Parlamentului. Astfel, desemnarea lui Cioloş premier creează, de fapt, premisele unei prelungiri a mandatului interimar al lui Cîţu la Guvern şi, în final, nu rezolvă cu nimic criza politică declanşată de mai bine de o lună de zile.

Comentarii