România putea avea avioane Eurofighter Typhoon de acum 10 ani. Acum vin să ne apere alții cu ele

luni, 28 martie 2022, 18:33
1 MIN
 România putea avea avioane Eurofighter Typhoon de acum 10 ani. Acum vin să ne apere alții cu ele

Acum mai bine de 10 ani România putea opta pentru achiziționarea unor avioane de luptă performante, cu o vechime de 4-6 ani la acea vreme.

Acum ne bucurăm că britanicii au mai trimis patru Eurofighter Typhoon să ne apere, alături de cele trimise deja de italieni.

În 2010, când România anunțase că vrea să achiziționeze avioane de luptă multirol, grupul european Eurofighter avea o ofertă care includea 24 de avioane Typhoon care erau utilizate de Forțele Aeriene ale Italiei.

Acestea erau produse între anii 2004-2008 și mai aveau o resursă de zbor de cel puțin 25 de ani. În plus, grupul european Eurofighter promitea un program de compensare economică de 100% din valoarea contractului, estimat la acea vreme la 1,3 miliarde de dolari.

Față de avioanele F-16 și JAS 36 Gripen cu care se afla atunci la concurență, Eurofighter Typhoon era superior prin faptul că avea două motoare și capabilități de luptă superioare. Dezavanatajul era că ora de zbor costa mult mai mult, circa 35.000 de dolari, dublu față de competitori. 

Mai mult, pe newsweek

Comentarii